Receptet är framtaget av Gustav ”Jävligt gott” Johansson för den växtbaserade produkten Cashewmeetly, gjord på cashewäpple!
120 min
25 ingredienser
Köpklart recept för totalt
316,22 kr
1 st
röd lök
4 st
vitlöksklyftor
150 g
torkad cashewmeetly
1 st
kanelstång
8 st
hela nejlikor
1 tsk
hel spiskummin eller 1 msk mald
0.5 dl
chipotlepasta
2 msk
tomatpuré
1.5 msk
vetemjöl eller majsstärkelse
1 st
hela rökta chipotlechilis (ej tillgängligt online)
1 st
1-2 röda chilis (variera efter styrka, dessa ger en fräschare hetta)
50 g
mörk bakchoklad utan mjölk, gärna ca 70 %
1 flaska
god öl, 50 cl
1 msk
kinesisk sojasås
1 msk
mörk grönsaksfond
1 msk
socker efter smak
1 nypa
salt efter smak
1 nypa
peppar efter smak
1 dl
vatten för att späda efter smak
1 msk
rapsolja till stekning
TILL SERVERING
1 fp
vegansk gräddfil
1 påse
vegansk riven ost
1 påse
nachos
4 port
kokt ris
1 st
romansallad
1 st
röd lök
4 st
vitlöksklyftor
150 g
torkad cashewmeetly
1 st
kanelstång
8 st
hela nejlikor
1 tsk
hel spiskummin eller 1 msk mald
0.5 dl
chipotlepasta
2 msk
tomatpuré
1.5 msk
vetemjöl eller majsstärkelse
1 st
hela rökta chipotlechilis (ej tillgängligt online)
1 st
1-2 röda chilis (variera efter styrka, dessa ger en fräschare hetta)
50 g
mörk bakchoklad utan mjölk, gärna ca 70 %
1 flaska
god öl, 50 cl
1 msk
kinesisk sojasås
1 msk
mörk grönsaksfond
1 msk
socker efter smak
1 nypa
salt efter smak
1 nypa
peppar efter smak
1 dl
vatten för att späda efter smak
1 msk
rapsolja till stekning
TILL SERVERING
1 fp
vegansk gräddfil
1 påse
vegansk riven ost
1 påse
nachos
4 port
kokt ris
1 st
romansallad
1. Skala och skiva rödlök och vitlök. Skölj och skiva den röda chilin och chipotlechilin. Du behöver inte blötlägga chipotlen om den är torkad, den kommer mjukna ändå. Vill du ha en hetare chili, låt kärnorna vara kvar och ta mycket, vill du ha en mildare, ta bort kärnorna och ha färre chilis.
2. Hetta upp en gryta med rikligt med rapsolja och fräs lök, vitlök, chili och chipotle tillsammans med kanelstång, nejlikor och ev. hel spiskummin tills löken mjuknat och det doftar gott av kryddorna.
3. Tillsätt nu chipotlepasta, tomatpuré, ev. mald spiskummin och vetemjöl eller majsstärkelse och rör om så allt blandas. Stek några minuter till på medelvärme så tomatpurén blandas ut jämt med allt och inte längre är rå.
4. Hacka chokladen. Tillsätt det torkade cashewköttet, öl, sojasås, hackad bakchoklad och grönsaksfond och rör om. Låt koka upp och dra därefter ner värmen. Låt puttra i ca 60-90 minuter tills cashewnötsköttet mjuknat och tagit åt sig av alla smaker och tills att såsen har kokat ihop till en tjock och krämig sås där fettet separerar sig och börjar lägga sig på ytan.
5. Smaka av med salt, socker, peppar och späd med vatten till önskad konsistens. Koka 5 minuter till och servera därefter med nykokt ris och/eller nachos, gräddfil, riven vegansk ost och kanske lite god sallad!
Köpklart recept för totalt
316,22 kr
Köpklart recept för
316,22 kr