Hemköp

Citron och marängpaj

Få efterrätter slår en underbar citron- och marängpaj. Ett sprött pajskal som fylls med en syrlig citronkräm och till sist toppas med en härligt fluffig maräng.

30 min

Citron och marängpaj

Ingredienser

PAJBOTTEN

  • 125 g
    smör
  • 1 dl
    socker
  • 1 st
    ägg
  • 4 dl
    vetemjöl

CITRONKRÄM

  • 3 st
    äggulor
  • 3 dl
    vatten
  • 1.5 dl
    socker
  • 1 st
    citron, rivet skal och saft
  • 4 msk
    Maizena
  • 2 msk
    smör

MARÄNG

  • 3 st
    äggvitor
  • 2 dl
    socker

Gör så här

1. Mixa samman smör, socker, ägg och vetemjöl till en deg. Tryck ut i form med löstagbar botten 28 cm i diameter. Låt vila kallt minst en timme.

2. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 175°.

3. Häll vatten, socker, citronskal och -saft samt Maizena i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills det tjocknar. Dra av från värmen och låt svalna lite.

4. Vispa i äggulorna och sist det rumsvarma smöret. Låt svalna och fyll pajformen med citronkrämen.

5. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt över citronpajen. Grädda tills marängen fått lite färg, 3 5 minuter.

8 portioner

113,85 kr
Hemköp chat icon