Hemköp

Citron- och hallonbulle

Hallonens söta smak möter citronens friskhet i den här magiska bullen. Kanske hittar du färska hösthallon i din butik eller i din egen trädgård. Det finns också frysta hallon i din butik.

60 min

Citron- och hallonbulle

Ingredienser

VETEDEG

  • 40 g
    jäst
  • 5 dl
    mjölk
  • 1 st
    ägg
  • 19 dl
    ekologiskt vetemjöl
  • 175 g
    smör i bitar
  • 2.25 dl
    strösocker
  • 1 msk
    grovstött kardemumma
  • 1 tsk
    salt

CITRONCURD

  • 3 st
    citroner (ca. 1 dl saft från)
  • 1 st
    ägg
  • 1.25 dl
    strösocker
  • 1 msk
    maizena
  • 50 g
    smör

HALLONFYLLNING

  • 200 g
    hallon
  • 120 g
    smör
  • 400 g
    mandelmassa

SOCKERLAG TILL PENSLING

  • 2.25 dl
    rårörsocker
  • 1 dl
    vatten

Gör så här

1. Se till att alla ingredienser i vetedegen är kalla när du gör den. Lägg jästen i bunken till en hushållsassistent och tillsätt först bara lite av mjölken så att jästen blandar sig. Tillsätt resten av mjölken och de andra ingredienserna och kör 9–10 minuter på den lägsta hastigheten. Degen ska vara glansig och elastisk. Täck och låt jäsa till dubbel storlek.

2. Kavla ut degen till en rektangel i en långpanna eller på en bricka som ryms i kylen, täck med plast och låt vila en stund i kylen så att degen blir kall.

3. CITRONCURD: Pressa citronsaft ner i en kastrull och koka upp.

4. Blanda ett helt ägg, socker och majsena i en bunke.

5. Häll den heta citronsaften över äggblandningen och rör om, häll sedan tillbaka den i kastrullen.

6. Låt blandningen sjuda under omrörning tills första bubblan kommer.

7. Sila av uppkoket och rör ner smöret. Ställ i kylen.

8. HALLONFYLLNING: Mixa hallonen till en puré, blanda sedan ner smöret och purén i mandelmassan i omgångar.

9. SOCKERLAG TILL PENSLING: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt svalna.

10. BULLAR: Ta ut degen ur kylen. Bred på ett lager av hallonfyllningen. Skär degen i remsor och forma som knutar.

11. Låt bullarna jäsa till dubbla storleken.

12. Sätt ugnen på 200 grader.

13. Spritsa lite citroncurd i mitten av varje bulle. Dekorera med hallon.

14. Grädda i 200 grader 10–12 minuter. Pensla med sockerlag direkt när bullarna tas ut ur ugnen.

30 portioner

Hemköp chat icon