Hemköp

Citron- och yoghurtkaka med Earl Grey

Bergamotten som gömmer sig i teet kommer fram så fint i denna skapelse med grekisk yoghurt och citronglasyr. En perfekt kaka till din eftermiddagskopp!

45 min

Citron- och yoghurtkaka med Earl Grey

Ingredienser

  • 1 msk
    Earl Grey teblad (ca 3 tepåsar)
  • 0.75 dl
    mjölk
  • smör och riven kokos till formen
  • 2.5 dl
    strösocker
  • 1 st
    citron (1 msk rivet citronskal till smeten + 2 tsk rivet citronskal samt 3 msk citronsaft till glasyren)
  • 1.5 dl
    grekisk yoghurt (6%)
  • 1 dl
    rapsolja
  • 2 st
    ägg
  • 3.5 dl
    vetemjöl
  • 2 tsk
    bakpulver
  • 1 tsk
    vaniljsocker
  • 0.5 tsk
    salt
  • GLASYR
  • 2.5 dl
    florsocker
  • TILL SERVERING
  • 2 dl
    vispgrädde

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Sjud teblad och mjölk i en kastrull på medelvärme. Lyft av plattan och låt stå och dra 10 minuter. Sila av tebladen och ställ mjölken åt sidan.

3. Smöra och bröa en avlång form med riven kokos.

4. Rör ihop strösocker och citronskal i en bunke. Rör sen ner yoghurt, olja, ägg och den silade mjölken. Blanda till en slät smet.

5. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och vänd ner dem i smeten.

6. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 35 min, eller tills kakan är helt torr och inte lämnar något kladd på provstickan. Ta ut och låt svalna i formen.

7. Rör samman florsocker med citronskal och saft (tillsätt mer saft om det behövs). Vänd upp den svalnade kakan på ett fat och ringla över glasyren. Servera gärna med en klick vispad grädde!

8 portioner