Hemköp

Croissanter

12 STYCKEN 2 TIMMAR + JÄSNING TOTALT 13 TIMMAR

120 min

Croissanter

Portioner: 12

Ingredienser

1 l vetemjöl
¾ dl strösocker
12 g salt
½ ägg + ½ till pensling
15 g jäst
3½ dl mjölk
50 g smör, rumsvarmt
300 g smör, kallt

Gör så här

1. DAG 1: Blanda vetemjöl, socker, salt och ägg. Blanda in jäst och mjölk, till en ganska hård deg. Kör 3 minuter på medelhög hastighet i bakmaskinen. Sänk till lägre hastighet ytterligare 1 minut. Alternativt arbeta degen för hand i 10 minuter.

2. Arbeta in det rumsvarma smöret 1 minut på medelhastighet och höj hastigheten och kör ytterligare 1 minut, eller arbeta in smöret för hand, ca 5 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa i kylen minst 8 timmar, eller över natten.

3. DAG 2: Vänd upp degen på ett bakbord. Mjöla lätt. Banka ut smöret till en fyrkant, ca 20x20 cm. Använd en mjölad brödkavel. Kavla ut degen till en fyrkant, ca 32x32 cm. Lägg smöret i mitten av degplattan och vik in kanterna från fyra håll, så de möts i mitten och smöret täcks.

4. Kavla ut till en rektangel och vik ett treslag, dvs först viker du in en tredjedel av degen, från kortsidan, mot mitten. Vik den andra tredjedelen över. Kavla lätt. Plasta in degen och låt vila i kylen 1 timme.

5. Upprepa kavlingen, treslaget och den timslånga vilan i kyl tre gånger till. Kavla sedan ut degen tills den är 45x45 cm, och 3-4 cm tjock. Skär ut trianglar och rulla ihop croissanterna från den breda änden. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg blandat med lite salt och vatten. Spara äggblandningen som blir över. Sätt en låg kastrull med kokhett vatten i en avstängd ugn. Sätt in plåten med croissanter. Jäs i ca 1 timme tills bröden blivit dubbelt så stora. Ta ut plåten.

6. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla ytterligare en gång med äggblandningen och grädda sedan mitt i ugnen i 15-20 minuter tills de har fin färg. Ta ut och låt svalna på galler.

Hemköp chat icon