Enchiladas med bönchili

Matbloggaren Gustav Johanssons mexikanska tolkning av vegetarisk lasagne. ”När osten blandas med crème fraiche smälter den och blir god och krämig.”

120 min

Enchiladas med bönchili

Ingredienser

BÖNCHILI

  • 1 st
    gul lök
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 st
    morot
  • 1 st
    torkad chipotlechili (eller röd chili)
  • 1 msk
    oregano torkad
  • 1 msk
    spiskummin
  • 2 tsk
    rökt paprikapulver
  • 2 msk
    tomatpuré
  • 2 dl
    rödvin
  • 390 g
    krossade tomater
  • 1 msk
    japansk soja
  • 1 tsk
    soja
  • 1 msk
    grönsaksfond
  • 2 dl
    vatten
  • 1 msk
    strösocker
  • 1 fp
    svarta bönor
  • 1 fp
    kidneybönor
  • 1 dl
    hackad koriander eller persilja
  • 0.5 st
    lime, saften
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 msk
    rapsolja

TOMATSÅS

  • 1 st
    gul lök
  • 4 st
    vitlöksklyftor
  • 2 tsk
    spiskummin
  • 1 msk
    oregano torkad
  • 1 msk
    rökt paprikapulver
  • 0.5 tsk
    chiliflakes
  • 400 g
    krossade tomater
  • 1 msk
    japansk soja
  • 1 msk
    strösocker
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svart peppar
  • 1 msk
    olivolja till stekning

OSTKRÄM

  • 200 g
    vegansk ost, gärna av cheddartyp
  • 1 dl
    havregurt eller växtbaserad matlagningsyoghurt
  • 0.5 st
    citron (ca. 1 tsk färskpressad citronsaft)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

TILL SERVERING

  • 6 st
    tortillabröd
  • 1 tsk
    paprikapulver

Gör så här

1. Bönchili: Skala och skiva lök, vitlök och morot. Hacka chilin. Fräs allt i olja i het gryta.

2. Tillsätt oregano, spiskummin, paprikapulver och tomatpuré och fräs tills det doftar. Späd ev med lite vatten så att kryddorna blandas och inte bränns vid.

3. Tillsätt rödvin, krossade tomater, sojasås, fond, vatten och socker och koka 30 min utan lock tills såsen tjocknat. Smaka av med salt, peppar och socker.

4. Skölj bönorna och tillsätt. Häll i lite vatten och koka 20–30 min till utan lock tills chilin är tjock.

5. Smaka av igen och blanda ner koriander och limesaft.

6. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken med de torra kryddorna i olja 1–2 min på låg värme, tills löken är mjuk och det doftar. Tillsätt tomater, sojasås och socker, koka 30 min. Smaka av med salt, peppar, socker och kryddorna. Ställ åt sidan.

7. Ostkräm: Finriv osten. Blanda med citron, salt och peppar. Montering: 1. Sätt ugnen på 225°. Fördela chilin över tortillabröden och rulla ihop. Lägg dem i en ugnsform, 30 x 40 cm. Vik in brödändarna så att kanten på formen håller ihop dem.

8. Fördela tomatsåsen jämnt över. Använd en plastpåse som sprits genom att klippa av ett hörn. Spritsa ostkrämen jämnt över tomatsåsen. Pudra över paprikapulver och grädda mitt i ugnen 10 min.

9. Ta ut formen och rör lite i ostkrämen. Grädda 5–10 min till. Servera med en sallad.

6 portioner