Falukorvsgratäng

Toppentips på vardagsmat kommer här! Nämligen en falukorvsgratäng som garanterat går hem hos både små och stora och mitt emellan. Låt den vara inne i ugnen i ca 20 min och servera med pasta.

40 min

Falukorvsgratäng

Ingredienser

  • 300 g
    pasta
  • 1 st
    tärnad röd paprika
  • 1 st
    tärnad gul lök
  • 2 st
    vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk
    olja
  • 1 pk
    tärnat bacon
  • 500 g
    falukorv, strimlad
  • 3 msk
    tomatpuré
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 dl
    vatten
  • 3 dl
    matlagningsgrädde
  • 1 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 0.5 dl
    chilisås
  • 150 g
    lagrad ost, riven
  • 1 kruka
    basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka pastan al dente.
  3. Bryn paprika och lök i en stekpanna med lite olja tills det mjuknat. Tillsätt vitlök och låt fräsa med en stund. Lägg över i en skål.
  4. Stek baconet tills det fått en fin yta. Lägg över i skålen.
  5. Stek falukorven tills den fått färg.
  6. Lägg tillbaka bacon och grönsaker i pannan med korven. Blanda i tomatpuré och låt rosta med någon minut. Krydda med salt och svartpeppar.
  7. Lägg över allt tillsammans med pastan i en ugnsfast form och blanda samman.
  8. Häll i vatten, grädde, och buljongtärning i stekpannan och låt koka ihop.
  9. Blanda i chilisåsen och rör om. Häll såsen över pastagratängen och strö över den rivna osten.
  10. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg. Toppa med färsk basilika.

 

Tips: En falukorvsgratäng med pasta är den perfekta rätten för att använda grönsaker som blivit liggande i kylskåpet. Du kan alltid dryga ut med rotfrukter som morötter, palsternackor, rotselleri mm. Tärna fint och låt bryna med under tillagningen.

4 portioner