Filé mignon Black and White2

Recept från i säsong: oktober 2018

60 min

33 ingredienser


Köpklart recept för totalt

831,94 kr

Filé mignon Black and White2
  • 800 g

    oxfilé (eller halva mängden kalvfilé)

  • 4 skivor

    tryffel (kan uteslutas)

  • 2 msk

    smör

  • 2 nypor

    flingsalt

  • 3 krm

    nymalen svartpeppar

TRYFFELSÅS

  • 2 st

    finhackad schalottenlök (spar hälften till bearnaisesåsen)

  • 1 liten

    hackad morot

  • 0.5 tsk

    krossad vitpeppar

  • 2 msk

    smör

  • 1.5 msk

    vetemjöl

  • 2 dl

    rödvin

  • 1 tärning

    oxbuljong

  • 1 msk

    soja

  • 1.5 tsk

    socker

  • 2 krm

    salt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 1 tsk

    tryffelolja

BEARNAISE

  • 1 st

    finhackad schalottenlök

  • 2 kvistar

    färsk dragon

  • 1 dl

    rödvins- eller sherryvinäger

  • 0.5 tsk

    krossad vitpeppar

  • 2 st

    äggula

  • 250 g

    smör

  • 2 krm

    salt, efter smak

  • 2 krm

    vitpeppar, efter smak

  • 2 msk

    persilja

  • 2 msk

    hackad färsk dragon

BÖNKNYTEN

  • 100 g

    haricots verts

  • 4 stjälkar

    grön sparris

  • 4 skivor

    bacon

ROSTADE TOMATER

  • 1 kvist

    cocktailtomat på kvist

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 nypa

    flingsalt

Ingredienser

  • 800 g

    oxfilé (eller halva mängden kalvfilé)

  • 4 skivor

    tryffel (kan uteslutas)

  • 2 msk

    smör

  • 2 nypor

    flingsalt

  • 3 krm

    nymalen svartpeppar

TRYFFELSÅS

  • 2 st

    finhackad schalottenlök (spar hälften till bearnaisesåsen)

  • 1 liten

    hackad morot

  • 0.5 tsk

    krossad vitpeppar

  • 2 msk

    smör

  • 1.5 msk

    vetemjöl

  • 2 dl

    rödvin

  • 1 tärning

    oxbuljong

  • 1 msk

    soja

  • 1.5 tsk

    socker

  • 2 krm

    salt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 1 tsk

    tryffelolja

BEARNAISE

  • 1 st

    finhackad schalottenlök

  • 2 kvistar

    färsk dragon

  • 1 dl

    rödvins- eller sherryvinäger

  • 0.5 tsk

    krossad vitpeppar

  • 2 st

    äggula

  • 250 g

    smör

  • 2 krm

    salt, efter smak

  • 2 krm

    vitpeppar, efter smak

  • 2 msk

    persilja

  • 2 msk

    hackad färsk dragon

BÖNKNYTEN

  • 100 g

    haricots verts

  • 4 stjälkar

    grön sparris

  • 4 skivor

    bacon

ROSTADE TOMATER

  • 1 kvist

    cocktailtomat på kvist

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 nypa

    flingsalt

Gör så här

1. Tryffelsås: Svetta lök, morot och peppar i smör ett par minuter. Strö över mjöl och vispa ihop, häll på rödvin, oxbuljong och soja. Koka upp och låt sjuda ca 5 min. Smaka av med socker, salt och peppar.

2. Sila såsen i en annan kastrull och smaka av med tryffelolja och salt.

3. Bearnaise: Lägg schalottenlök och dragonkvistar i en liten kastrull med vinäger och peppar. Koka upp och sänk värmen, låt sjuda tills nästan all vätska kokat bort. Ta av från plattan och låt svalna. Ta ur dragonkvistarna och hacka bladen, lägg tillbaka i kastrullen.

4. Smält smöret försiktigt.

5. Vispa ner äggulorna i lök- och dragonkastrullen så de blir lite luftiga.

6. Vispa i smält smör lite i taget tills såsen tjocknat, smaka av med salt och peppar. Vänd ner persilja och dragon.

7. Putsa filéerna och krydda med salt och peppar runt om. Stek gyllene i smör ca 2 min.

8. Ugnsbaka i 125° tills innertemperatur 55°, rulla in i smörpapper och låt vila ca 15 minuter.

9. Koka bönor och sparris al dente och kyl ner snabbt. Gör knippen och rulla en baconskiva runt om, fäst med tandpetare. Vänd tomaterna med olivolja och salt, ugnsrosta i 200° ca 5–10 minuter, eller tills baconet fått fin färg.

10. Vid servering lägg tryffelsås på varm tallrik, sedan en skiva oxfilé, toppa med tryffel. Lägg kalvfilé bredvid toppa med bearnaisesås och garnera med bönor och tomat.

Tips! Servera med exempelvis potatisgratäng eller råstekt potatis.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

831,94 kr

Köpklart recept för

831,94 kr