Hemköp

Filé mignon Black and White2

Recept från i säsong: oktober 2018

60 min

Filé mignon Black and White2

Ingredienser

  • 800 g
    oxfilé (eller halva mängden kalvfilé)
  • 4 skivor
    tryffel (kan uteslutas)
  • 2 msk
    smör
  • 2 nypor
    flingsalt
  • 3 krm
    nymalen svartpeppar

TRYFFELSÅS

  • 2 st
    finhackad schalottenlök (spar hälften till bearnaisesåsen)
  • 1 liten
    hackad morot
  • 0.5 tsk
    krossad vitpeppar
  • 2 msk
    smör
  • 1.5 msk
    vetemjöl
  • 2 dl
    rödvin
  • 1 tärning
    oxbuljong
  • 1 msk
    soja
  • 1.5 tsk
    socker
  • 2 krm
    salt
  • 2 krm
    svartpeppar
  • 1 tsk
    tryffelolja

BEARNAISE

  • 1 st
    finhackad schalottenlök
  • 2 kvistar
    färsk dragon
  • 1 dl
    rödvins- eller sherryvinäger
  • 0.5 tsk
    krossad vitpeppar
  • 2 st
    äggula
  • 250 g
    smör
  • 2 krm
    salt, efter smak
  • 2 krm
    vitpeppar, efter smak
  • 2 msk
    persilja
  • 2 msk
    hackad färsk dragon

BÖNKNYTEN

  • 100 g
    haricots verts
  • 4 stjälkar
    grön sparris
  • 4 skivor
    bacon

ROSTADE TOMATER

  • 1 kvist
    cocktailtomat på kvist
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    flingsalt

Gör så här

1. Tryffelsås: Svetta lök, morot och peppar i smör ett par minuter. Strö över mjöl och vispa ihop, häll på rödvin, oxbuljong och soja. Koka upp och låt sjuda ca 5 min. Smaka av med socker, salt och peppar.

2. Sila såsen i en annan kastrull och smaka av med tryffelolja och salt.

3. Bearnaise: Lägg schalottenlök och dragonkvistar i en liten kastrull med vinäger och peppar. Koka upp och sänk värmen, låt sjuda tills nästan all vätska kokat bort. Ta av från plattan och låt svalna. Ta ur dragonkvistarna och hacka bladen, lägg tillbaka i kastrullen.

4. Smält smöret försiktigt.

5. Vispa ner äggulorna i lök- och dragonkastrullen så de blir lite luftiga.

6. Vispa i smält smör lite i taget tills såsen tjocknat, smaka av med salt och peppar. Vänd ner persilja och dragon.

7. Putsa filéerna och krydda med salt och peppar runt om. Stek gyllene i smör ca 2 min.

8. Ugnsbaka i 125° tills innertemperatur 55°, rulla in i smörpapper och låt vila ca 15 minuter.

9. Koka bönor och sparris al dente och kyl ner snabbt. Gör knippen och rulla en baconskiva runt om, fäst med tandpetare. Vänd tomaterna med olivolja och salt, ugnsrosta i 200° ca 5–10 minuter, eller tills baconet fått fin färg.

10. Vid servering lägg tryffelsås på varm tallrik, sedan en skiva oxfilé, toppa med tryffel. Lägg kalvfilé bredvid toppa med bearnaisesås och garnera med bönor och tomat.

Tips! Servera med exempelvis potatisgratäng eller råstekt potatis.

4 portioner

623,69 kr
Hemköp chat icon