Hemköp

Fiskgratäng med rotsellerimos

Storkok på fiskgratäng med en twist! I det här receptet använder vi oss av mos på rotselleri istället för klassisk potatismos, men du kan ju såklart variera gratängen och toppa med potatismos om du vill.

75 min

Fiskgratäng med rotsellerimos

Ingredienser

  • 2400 g
    rotselleri (ca. 2,4 kg)
  • 1.5 l
    mjölk
  • 4 st
    ägg (2+2 äggulor från)
  • 3 st
    gula lökar
  • 1200 g
    torskfilé (färsk eller fryst)
  • 500 g
    morötter
  • 400 g
    färsk grönkål eller savojkål (eller 300 g fryst, tinad och urkramad grönkål)
  • 4 dl
    frysta gröna ärtor
  • 4 msk
    finhackad färsk timjan
  • 250 g
    riven lagrad ost
  • 4 dl
    vispgrädde
  • 50 g
    parmesanost, finriven
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    nymald svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala rotsellerin med kniv och skär i tärningar. Koka selleritärningarna i mjölken tills de är helt mjuka. Sila av i durkslag och mixa till ett mos med stavmixer och blanda med 2 äggulor. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

3. Skala och strimla löken. Fräs ca 5 minuter i olja i en stekpanna.

4. Skär fisken i stora bitar och lägg i två ugnsformar.

5. Koka upp en kastrull med vatten. Ansa och strimla grönkålen. Skala och skär morötterna i tärningar. Lägg i grönkål, morot och ärtor ca 1 minut i det kokande vattnet. Häll av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt i durkslag.

6. Blanda med torsk, timjan (spara ca 1 msk till topping) och riven ost i formarna. Strö över salt och peppar.

7. Blanda 2 äggulor med grädde och häll över fisk och grönsaker i formen.

8. Toppa med rotsellerimos, riven parmesan och lite olivolja.

9. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt vila ca 10 minuter före servering. Gratängen är komplett men en sallad är gott till.

8 portioner

Hemköp chat icon