Nästan vilken fisk som helst fungerar till den här soppan. Receptet är framtaget av Michael Martin, professor och forskare vid KTH som forskar bland annat om hållbar matproduktion på IVL.
60 min
Ingredienser
2 st
rödlök (2 st små eller 1 st stor)
2 stjälkar
selleri
60 g
fänkål
1 msk
olivolja (till stekning)
2 st
vitlöksklyfta
1 st
pumpa (liten)
1 fp
cocktailtomat
7 dl
vatten
2 st
fiskbuljongtärningar
100 g
grönkål
3 dl
vitt vin
800 g
valfri fisk (t.ex. torsk och/eller öring)
1 knippe
persilja
Gör så här
Hacka lök, skär fänkål och selleri i små bitar.
Häll i olivolja i grytan och börja steka grönsakerna.
Hacka vitlöksklyftorna.
Dela pumpan, skrapa ur kärnorna. (Du kan spara kärnorna och odla egna pumpor.) Skär bort skalet och tärna i ca 1 cm stora bitar.
När grönsakerna stekt i cirka 10 minuter, addera vitlök och pumpa och stek vidare.
Dela tomaterna och stek även dessa.
Häll i vattnet och börja med 1 buljongtärning. Låt koka under lock cirka 20 minuter.
Avlägsna stjälkarna från kålen, som blir för tuggiga. Riv bladen i bitar.
Lägg i grytan och häll eventuellt på lite mer vatten.
Addera vinet.
Skär fisken i 2 x 2 cm bitar och lägg dessa i grytan.
Smaka av. Tycker du att det behövs en buljongtärning till? Du kan även ha i lite tomatpuré för färgens skull. Koka ihop cirka 5 minuter tills fisken är klar.