Hemköp

Klassisk italiensk focaccia med rosmarin och oliver

Ett klassiskt gott recept på den italienska favoriten foccacia! I det här enkla recepet bakar vi focaccian på klassiskt vis med rosmarin, olivolja och kalljäst . Foccacia smakar magiskt och vill du toppa med något annat går det självklart att göra, kanske med cocktailtomater?

Tips! För att tillaga focaccian i airfryer kan du lägga det i airfryern i ca 10 min på 210 grader.

90 min

Klassisk italiensk focaccia med rosmarin och oliver

Ingredienser

  • 30 g
    jäst
  • 3 dl
    ljummet vatten
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 450 g
    vetemjöl
  • 1 dl
    svarta oliver
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 tsk
    rosmarin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C (eller airfryern på 210°C).

2. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivolja, salt och mjöl.

3. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

4. Tryck ut degen på oljat bakplåtspapper och forma till en kaka ca 15 × 30 cm.

5. Låt jäsa ca 30 minuter till.

6. Gör små fickor i degen och tryck i oliverna.

7. Pressa vitlöken och blanda med olivolja.

8. Pensla på bröden och avsluta med att strö över lite rosmarin och flingsalt.

9. Grädda i ugnen ca 15–20 minuter (eller på ett jämnt lager i airfryern i ca 10 minuter).

10. Låt svalna på galler innan servering

8 portioner

Hemköp chat icon