Fransk löksoppa med vita bönor och ostkrutonger
Det här är en rätt så klassisk att det knappt finns en fransk bistro som inte har den på menyn. Fattigmansmat från början, men så populär att du nuförtiden kan njuta den även där den kostar en slant. Vår version kommer dock inte göra hål i plånboken! I denna franska löksoppa ingår förutom frasiga ostkrutonger också två burkar vita bönor – bra och billigt protein som gör soppan mer mättande och ännu godare! Du gör den snabbt på lök, bönor, buljong och torrt bröd, som är perfekt att rädda till krutonger. En smart och god middag under veckan, när tiden kanske inte alltid räcker till, men aptiten är stor!
Tips! Har du bröd som börjat kännas lite trist? Då är det perfekt att använda till krutongerna.
50 min
19 ingredienser
Köpklart recept för totalt
340,67 kr
2 msk
smör
4 st
medelstora gula lökar
1 tsk
färska timjanblad (ca 4 kvistar)
1 tsk
strösocker
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
1 msk
balsamvinäger
1 msk
japansk soja
1 l
vatten
1 tärning
grönsaksbuljong
2 fp
vita bönor (à ca 400 g)
KRUTONGER
225 g
surdegsbröd
2 msk
smör
1 tsk
dijonsenap
1 tsk
honung
1 tsk
färska timjanblad (ca 4 kvistar), plus extra till garnering
50 g
lagrad ost (gärna västerbotten- eller prästost)
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
Ingredienser
2 msk
smör
4 st
medelstora gula lökar
1 tsk
färska timjanblad (ca 4 kvistar)
1 tsk
strösocker
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
1 msk
balsamvinäger
1 msk
japansk soja
1 l
vatten
1 tärning
grönsaksbuljong
2 fp
vita bönor (à ca 400 g)
KRUTONGER
225 g
surdegsbröd
2 msk
smör
1 tsk
dijonsenap
1 tsk
honung
1 tsk
färska timjanblad (ca 4 kvistar), plus extra till garnering
50 g
lagrad ost (gärna västerbotten- eller prästost)
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
Gör så här
1. Smält smöret i en stor gryta eller kastrull på medelvärme. Skiva löken tunt och lägg i den. Stek långsamt i 25–30 minuter och rör om då och då. Tillsätt under tiden timjan, socker, en nypa salt och lite peppar. Löken ska bli djupt gyllenbrun och mjuk.
2. Häll i balsamvinäger, soja och vatten och smula i buljongtärningen. Låt bönorna rinna av och tillsätt även dem. Låt soppan koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Gör krutongerna parallellt: Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en liten kastrull. Ta från värmen och rör ner senap, honung, timjan, en nypa salt och peppar. Riv brödet i cirka 2 cm stora bitar och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Häll över smörblandningen och rör om så att brödet täcks.
4. Rosta brödet i ugnen 10–15 minuter. Riv osten fint. Ta ut plåten, strö över den rivna osten och sätt in i ugnen ytterligare 5 minuter. Osten ska smälta och krutongerna få färg och bli krispiga.
5. Häll upp den varma soppan i skålar. Toppa med ostkrutongerna och lite färsk timjan. Servera direkt!
Franskt och klassiskt mitt i veckan, varför inte? Allt kan inte vara haute cuisine, det blir vardag i Paris också. Och med den äran! Fransk löksoppa med vita bönor gör både matälskare och budgetkockar glada.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
340,67 kr
Köpklart recept för
340,67 kr