Hemköp

Fransk löksoppa

60 min

Fransk löksoppa

Portioner: 4

Ingredienser

1 250 g gul lök
1 fänkål
3–4 msk olivolja
1 msk strösocker
ca 1 liter grönsaksbuljong
2 dl torr äppelcider eller vitt vin
1 bukett färsk timjan
salt
timjanblad till garnering
nymalen svartpeppar honungsdijonsenap

SNABBA BULLAR MED NÖTFYLLNING:
1 förp utkavlad pizzasurdeg
3 dl färskriven parmesan eller riven ost
50 g hackade hasselnötskärnor
50 g hackade valnötskärnor
flingsalt

Gör så här

SOPPA: Skala, dela och skär löken i tunna skivor, använd gärna matberedare eller mandolin. Ansa, dela och skär fänkålen i tunna skivor. Fräs lök och fänkål i oljan i en kastrull så att de blir mjuka och gyllene, ca 30 minuter. Rör om då och då. Strö över socker och fräs under omrörning ca 3 minuter. Blanda i hälften av buljongen och cider, lägg i timjanbuketten och koka soppan ca 15 minuter. Späd soppan med resten av buljongen till önskad konsistens, ge den ett uppkok och koka 2–3 minuter. Smaka av med salt. Garnera soppan med färsk timjan och nymalen svartpeppar. Servera med bullar.

BULLAR: Sätt ugnen på 225°. Rulla ut pizzadegen. Pensla med oljan. Strö över nötterna. Rulla ihop degen från kortsidan med hjälp av bakplåtspapperet som degen ligger på och nyp ihop degkanten. Skär rullen i 6 bitar. Lägg bitarna med snitty- tan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Hemköp chat icon