Hemköp

Frittata med vitlöksfräst svamp & örtricotta

Det här är snabba vardgsmiddagen för hela familjen. Frittata är en räddare när man tror att man inte har något hemma. Men den kan också bli något extra om man jobbar med goda smaker och toppingar. Som här, där vi toppar en ganska enkel frittata med kryddad ricotta och smörstekt svamp.

35 min

Frittata med vitlöksfräst svamp & örtricotta

Ingredienser

  • 400 g
    potatis
  • 0.5 st
    purjolök
  • 4 st
    vitlöksklyftor
  • 1 tsk
    torkad timjan
  • 4 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    peppar
  • 6 st
    ägg
  • 2 dl
    grädde
  • 1.5 tsk
    salt
  • 80 g
    smakrik lagrad ost (tex. cheddar, västerbotten eller prästost)
  • 200 g
    ricotta
  • 0.5 dl
    finhackad dill
  • 0.5 dl
    hackad persilja
  • 400 g
    svamp
  • 50 g
    smör

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft 200 grader.

2. Skiva potatisen tunt. Strimla purjolök och vitlök.

3. Hetta upp en stor stekpanna som du kan använda i ugn (gärna gjutjärn). Häll olivolja (snåla inte!) i pannan och stek potatisen på medelvärme tills den börjar bli mjuk.

4. Efter några minuter, tillsätt timjan, två klyftor vitlök och purjolök och stek tills löken blir mjuk. Krydda med salt och peppar.

5. Rör samman ägg, grädde och salt. Häll detta över potatisen, strö över riven ost och låt grädda på svag värme tills frittatan börjar sätta sig i kanterna. Sätt in i mitten av ugnen och låt grädda tills frittatan fått fin färg.

6. Rör samman ricotta med olivolja och hackade örter och smaka av med salt.

7. Rensa svampen och hacka den grovt. Strimla de andra två vitlöksklyftorna.

8. Hetta upp en panna och klicka i smör. Stek svampen i smöret tills vätskan kokat bort och svampen börjar få lite färg. Tillsätt vitlöken och låt den steka med tills löken är mjuk. Krydda med salt och peppar.

9. Toppa den nygräddade frittatan med ricottan och nystekt svamp. Servera genast med en god sallad.

4 portioner

Hemköp chat icon