Galette med betor, brie och valnötter

Recept från Garant. Upptäck vårt smakrika recept på galette med blandade betor, brie och valnötter. En rustik paj som kombinerar höstens bästa smaker och passar lika bra till vardag som till helgens bjudning. Receptet ger 4–8 pajbitar.

120 min

Galette med betor, brie och valnötter

Ingredienser

  • 3.5 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    salt
  • 120 g
    kallt smör
  • 0.5 dl
    iskallt vatten
  • 1 msk
    äppelcidervinäger

Fyllning

  • 600 g
    rödbetor (blanda med gulbetor och polkabetor om du vill)
  • 2 msk
    olivolja
  • 150 g
    färskost
  • 0.5 dl
    färsk timjan
  • 1 st
    vitlöksklyfta, pressad
  • 1 st
    schalottenlök, skivad
  • 0.5 st
    citron, skalet
  • 100 g
    brieost
  • 2 msk
    honung
  • 2 msk
    balsamvinäger
  • 50 g
    valnötter, grovhackade
  • 1 st
    ägg, uppvispat med lite vatten

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Skär kallt smör i små tärningar och nyp ihop det med mjölet tills du får en smulig konsistens.

  2. Tillsätt äppelcidervinäger och 0.5 dl iskallt vatten. Blanda ihop snabbt med en gaffel.

  3. Lägg degen på en arbetsyta och arbeta ihop den varsamt, tills den precis går ihop. Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Tillsätt lite i taget men tänk på att inte överarbeta degen.

  4. Forma degen till en boll, slå in den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 1–2 timmar. 

  5. Sätt ugnen på 200°C. 

  6. Skala betor, dela dem på mitten och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg betorna i ugnsform och ringla sedan över olivolja och strö på salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter, eller tills betorna är mjuka. 

  7. Blanda färskost i en skål med timjan, pressad vitlök, citronskal, salt och peppar.

  8. När degen vilat klart kan du kavla ut den till en rund form, ungefär ½ cm tjock. Bre sedan ut färskostblandningen och lämna en kant runt om.

  9. Fördela ut de rostade betorna på färskosten. Toppa med bitar av brie, skivad schalottenlök, hackade valnötter och timjan. Smaka av med salt och peppar. 

  10. Rör ihop honung och balsamvinäger. Ringla lite över galetten innan gräddning och spara resten till senare. 

  11. Vik in degkanterna mot fyllningen och pensla dem med ett uppvispat ägg blandat med lite vatten. Galetten ska ha en rustik känsla, så det gör inget om den ser ojämn ut. 

  12. Grädda i ugnen i 30-35 minuter, eller tills galetten fått en fin och gyllene färg.

  13. Ta ut galetten och ringla över resten av honungsblandningen. Garnera med färsk timjan och servera.

4 portioner