Hemköp

Galette med rabarber, hallon & nektariner

Fransmännen har inte bara gett oss crêpes, från Bretagne kommer också galette, som serveras med olika fyllningar. Kan låta svårt, men galette är faktisk lätt!

60 min

Galette med rabarber, hallon & nektariner

Ingredienser

PAJDEG

  • 3 dl
    vetemjöl
  • 2 msk
    strösocker
  • 150 g
    smör
  • 1 krm
    salt
  • 1.5 msk
    iskallt vatten

FRUKT OCH BÄR

  • 3 st
    nektariner
  • 150 g
    rabarber
  • 125 g
    hallon
  • 0.5 dl
    strösocker
  • 1 st
    ägg till pensling

TILLBEHÖR

  • 1 pk
    glass eller vaniljsås

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader hushållsugn, 180 grader varmluft.

2. Frukt och bär: Dela nektarinerna i klyftor. Skär rabarbern i tunna skivor.

3. Paj: Arbeta snabbt ihop ingredienserna, förutom vattnet, till degen för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet om degen är för torr. Obs! Överarbeta inte degen.

4. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper till en oval form. (Om degen är för mjuk kan den ställas i kylskåpet en stund).

5. Ta bort det övre papperet och fördela nektariner, rabarber och hallon över degen, men lämna en kant, ca 8 cm, runtom. Vik upp kanten runt pajen.

6. Vispa ägget lätt och pensla kanten. Strö socker över frukten.

7. Grädda i 30–40 minuter. Täck pajen med lite folie om degen börjar få för mycket färg. Servera ljummen eller kall – med glass eller vaniljsås.

Tips! Nektariner är i säsong i Medelhavsländerna i juli/augusti.

8 portioner