Gräddsås – grundrecept

Den som vill lyxa till köttbullarna eller pannbiffarna lite, satsar på en klassisk gräddsås! Att laga gräddsås är ganska enkelt och kräver bara några få ingredienser. I grundreceptet ingår bland annat soja, grädde och buljong, men även ett gäng härliga kryddor. Gräddsås passar inte bara perfekt till köttbullar och pannbiff, utan även till köttfärslimpa, kyckling, kalkon eller fläskkotlett. Och finns det något godare sätt att avnjuta vanlig kokt potatis än med hemmagjord gräddsås? Knappast!

20 min

Gräddsås – grundrecept

Ingredienser

  • 4 dl
    vatten
  • 1 tärning
    kycklingbuljong
  • 1 msk
    japansk soja
  • 3 dl
    vispgrädde
  • 1 msk
    svart vinbärsgelé
  • 2 tsk
    majsstärkelse
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda vatten, buljongtärning, soja och grädde i en kastrull. Koka upp och låt det koka ganska kraftigt ca 15 minuter.
  2. Vispa ner gelén och koka ytterligare ca 5 minuter.
  3. Blanda majsstärkelsen med lite vatten.
  4. Blanda ner i såsen under omrörning och låt koka ytterligare någon minut. 
  5. Smaka av med peppar och ev. lite salt.

Tips! Om du steker kött, häll av överflödigt fett men behåll stekskyn i pannan. Då får du massor av god smak som höjer din gräddsås ännu. Tillsätt lite vatten eller buljong i pannan för att lösa upp köttsmakerna och tillsätt därefter grädden. Om du inte är helt nöjd efter du tillsatt salt och peppar, justera smaken på din gräddsås med lite mer soja (för sälta) eller gelé (för sötma).

4 portioner