Gräddtårta med rabarber- och jordgubbskompott

En sommartårta extra allt! Här kommer rabarber, jordgubbar, grädde och maräng i en ljuvlig kombination som smakar sommarlov, fräknar på näsan och hallonsaft i mormors berså.

90 min

22 ingredienser


Köpklart recept för totalt

302,10 kr

Gräddtårta med rabarber- och jordgubbskompott
  • 75 g

    smör

  • 1.5 dl

    rödbetsjuice (för färgens skull, mjölk går också bra)

  • 2 dl

    socker

  • 1 tsk

    vaniljpulver

  • 3 st

    ägg

  • 3 dl

    vetemjöl

  • 1 tsk

    salt

  • 2 tsk

    bakpulver

RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT

  • 150 g

    rabarber skalad och skivad (1 cm) rabarber

  • 150 g

    kvartade jordgubbar

  • 1 dl

    koncentrerad flädersaft (eller valfri bärsaft)

  • 1 krm

    vaniljpulver

  • 1 msk

    majsstärkelse att reda av med

  • 2 msk

    vatten

GRÄDDE

  • 3.5 dl

    vispgrädde

  • 2 krm

    vaniljpulver

  • 2 st

    citroner, zest

  • 1 msk

    honung

TILLBEHÖR

  • 50 g

    maräng, spara lite till dekoration

  • 2 pk

    valfria färska bär till dekoration (ca. 1 liter)

  • 1 knippe

    citronmeliss till dekoration

  • 1 knippe

    ätbara blommor till dekoration

Ingredienser

  • 75 g

    smör

  • 1.5 dl

    rödbetsjuice (för färgens skull, mjölk går också bra)

  • 2 dl

    socker

  • 1 tsk

    vaniljpulver

  • 3 st

    ägg

  • 3 dl

    vetemjöl

  • 1 tsk

    salt

  • 2 tsk

    bakpulver

RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT

  • 150 g

    rabarber skalad och skivad (1 cm) rabarber

  • 150 g

    kvartade jordgubbar

  • 1 dl

    koncentrerad flädersaft (eller valfri bärsaft)

  • 1 krm

    vaniljpulver

  • 1 msk

    majsstärkelse att reda av med

  • 2 msk

    vatten

GRÄDDE

  • 3.5 dl

    vispgrädde

  • 2 krm

    vaniljpulver

  • 2 st

    citroner, zest

  • 1 msk

    honung

TILLBEHÖR

  • 50 g

    maräng, spara lite till dekoration

  • 2 pk

    valfria färska bär till dekoration (ca. 1 liter)

  • 1 knippe

    citronmeliss till dekoration

  • 1 knippe

    ätbara blommor till dekoration

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175C. Klipp ut en cirkel bakplåtspapper och lägg i botten på en springform ca 22 cm i diameter. Kanten på springformen ska inte smöras eller kläs (detta hjälper kakan att “klättra” upp för kanten och ger jämnare tårtbottnar).

2. Smält smöret i en liten kastrull. Ta av från värmen och låt svalna lite. Häll i rödbetsjuice eller mjölk.

3. Vispa socker, ägg och vaniljpulver pösigt med elvisp. Rör i smöret och juicen.

4. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål och vänd ihop med smeten. Häll över i formen.

5. Baka i ca 30-40 min tills en provsticka är torr. Låt svalna innan du skär loss kakan från kanten med en vass liten kniv.

6. Dela kakan till två bottnar.

7. RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT: Lägg rabarber, jordgubbar, vaniljpulver och saft i en kastrull, låt puttra på svag värme ca 5-10 min. Red av. Låt svalna.

8. Lättvispa grädden och tillsätt vaniljpulver, citronzest (spara lite till dekoration) och honung. Vispa ihop.

9. Bre på rabarberkompotten på understa lagret, sedan grädden.

10. Krossa marängerna grovt och fördela över grädden (spara lite till dekoration).

11. Sätt försiktigt på översta lagret och upprepa med kompott och grädde.

Toppa med färska bär och avsluta med citronmeliss, maränger och ev ätbara blommor.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

302,10 kr

Köpklart recept för

302,10 kr