En sommartårta extra allt! Här kommer rabarber, jordgubbar, grädde och maräng i en ljuvlig kombination som smakar sommarlov, fräknar på näsan och hallonsaft i mormors berså.
90 min
22 ingredienser
Köpklart recept för totalt
302,10 kr
75 g
smör
1.5 dl
rödbetsjuice (för färgens skull, mjölk går också bra)
2 dl
socker
1 tsk
vaniljpulver
3 st
ägg
3 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
2 tsk
bakpulver
RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT
150 g
rabarber skalad och skivad (1 cm) rabarber
150 g
kvartade jordgubbar
1 dl
koncentrerad flädersaft (eller valfri bärsaft)
1 krm
vaniljpulver
1 msk
majsstärkelse att reda av med
2 msk
vatten
GRÄDDE
3.5 dl
vispgrädde
2 krm
vaniljpulver
2 st
citroner, zest
1 msk
honung
TILLBEHÖR
50 g
maräng, spara lite till dekoration
2 pk
valfria färska bär till dekoration (ca. 1 liter)
1 knippe
citronmeliss till dekoration
1 knippe
ätbara blommor till dekoration
75 g
smör
1.5 dl
rödbetsjuice (för färgens skull, mjölk går också bra)
2 dl
socker
1 tsk
vaniljpulver
3 st
ägg
3 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
2 tsk
bakpulver
RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT
150 g
rabarber skalad och skivad (1 cm) rabarber
150 g
kvartade jordgubbar
1 dl
koncentrerad flädersaft (eller valfri bärsaft)
1 krm
vaniljpulver
1 msk
majsstärkelse att reda av med
2 msk
vatten
GRÄDDE
3.5 dl
vispgrädde
2 krm
vaniljpulver
2 st
citroner, zest
1 msk
honung
TILLBEHÖR
50 g
maräng, spara lite till dekoration
2 pk
valfria färska bär till dekoration (ca. 1 liter)
1 knippe
citronmeliss till dekoration
1 knippe
ätbara blommor till dekoration
1. Sätt ugnen på 175C. Klipp ut en cirkel bakplåtspapper och lägg i botten på en springform ca 22 cm i diameter. Kanten på springformen ska inte smöras eller kläs (detta hjälper kakan att “klättra” upp för kanten och ger jämnare tårtbottnar).
2. Smält smöret i en liten kastrull. Ta av från värmen och låt svalna lite. Häll i rödbetsjuice eller mjölk.
3. Vispa socker, ägg och vaniljpulver pösigt med elvisp. Rör i smöret och juicen.
4. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål och vänd ihop med smeten. Häll över i formen.
5. Baka i ca 30-40 min tills en provsticka är torr. Låt svalna innan du skär loss kakan från kanten med en vass liten kniv.
6. Dela kakan till två bottnar.
7. RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT: Lägg rabarber, jordgubbar, vaniljpulver och saft i en kastrull, låt puttra på svag värme ca 5-10 min. Red av. Låt svalna.
8. Lättvispa grädden och tillsätt vaniljpulver, citronzest (spara lite till dekoration) och honung. Vispa ihop.
9. Bre på rabarberkompotten på understa lagret, sedan grädden.
10. Krossa marängerna grovt och fördela över grädden (spara lite till dekoration).
11. Sätt försiktigt på översta lagret och upprepa med kompott och grädde.
Toppa med färska bär och avsluta med citronmeliss, maränger och ev ätbara blommor.
Köpklart recept för totalt
302,10 kr
Köpklart recept för
302,10 kr