En sommartårta extra allt! Här kommer rabarber, jordgubbar, grädde och maräng i en ljuvlig kombination som smakar sommarlov, fräknar på näsan och hallonsaft i mormors berså.
90 min
RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT
GRÄDDE
TILLBEHÖR
1. Sätt ugnen på 175C. Klipp ut en cirkel bakplåtspapper och lägg i botten på en springform ca 22 cm i diameter. Kanten på springformen ska inte smöras eller kläs (detta hjälper kakan att “klättra” upp för kanten och ger jämnare tårtbottnar).
2. Smält smöret i en liten kastrull. Ta av från värmen och låt svalna lite. Häll i rödbetsjuice eller mjölk.
3. Vispa socker, ägg och vaniljpulver pösigt med elvisp. Rör i smöret och juicen.
4. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål och vänd ihop med smeten. Häll över i formen.
5. Baka i ca 30-40 min tills en provsticka är torr. Låt svalna innan du skär loss kakan från kanten med en vass liten kniv.
6. Dela kakan till två bottnar.
7. RABARBER- & JORDGUBBSKOMPOTT: Lägg rabarber, jordgubbar, vaniljpulver och saft i en kastrull, låt puttra på svag värme ca 5-10 min. Red av. Låt svalna.
8. Lättvispa grädden och tillsätt vaniljpulver, citronzest (spara lite till dekoration) och honung. Vispa ihop.
9. Bre på rabarberkompotten på understa lagret, sedan grädden.
10. Krossa marängerna grovt och fördela över grädden (spara lite till dekoration).
11. Sätt försiktigt på översta lagret och upprepa med kompott och grädde.
Toppa med färska bär och avsluta med citronmeliss, maränger och ev ätbara blommor.
6 portioner