Hemköp

Lammstek på grekiskt vis med rödbetshummus och salsa verde

Recept på Lammstek på grekiskt vis med rödbetshummus och salsa verde. Med en extra pensling i slutet (med honung och citron!) och vårens mest färgglada röror som tillbehör blir steken godare än någonsin!

120 min

Lammstek på grekiskt vis med rödbetshummus och salsa verde

Ingredienser

  • 1 kg
    lammstek, utan ben
  • 4 msk
    olivolja
  • 1 kruka
    färsk rosmarin
  • 4 st
    vitlöksklyfta
  • 1.5 st
    citron, finrivet skal och juice
  • 2 nypor
    flingsalt
  • 2 krm
    svartpeppar
  • 4 msk
    honung

RÖDBETSHUMMUS MED RICOTTA

  • 1 st
    rödbeta
  • 1 fp
    kikäror
  • 1 dl
    tahini
  • 0.5 st
    citron
  • 4 msk
    ricottaost
  • 1 st
    krossad vitlöksklyfta
  • 0.5 tsk
    spiskummin
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar
  • 5 kruka
    färsk mynta
  • 1 tsk
    vallmofrö
  • 1 tsk
    olivolja

SALSA VERDE

  • 1 knippe
    bladpersilja
  • 1 påse
    bladspenat
  • 5 kruka
    färsk mynta
  • 0.5 dl
    kapris
  • 1 dl
    bostongurka
  • 2 st
    vitlöksklyfta
  • 6 st
    sardellfiléer
  • 1 msk
    dijonsenap
  • 3 msk
    rödvinsvinäger
  • 1.5 dl
    olivolja
  • 2 krm
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°.

2. Bind upp steken.

3. Gnid in steken med olja och krydda med rosmarin, vitlöksklyftor, citronskal, flingsalt och peppar.

4. Lägg på ett ugnsgaller med en ugnsform under. Häll lite vatten i formen.

5. Ugnsbaka steken ca 45 minuter till innertemperatur 45°, pensla steken med citronjuice blandat med honung var 10:e minut tills innertemperatur 55°. Ta ut steken och linda in i smörpapper och låt vila ca 10 min innan den trancheras. 

6. Börja med rödbetshummusen under tiden. Lägg rödbeta, kikärter, tahini, citronjuice, ricotta, vitlök och spiskummin i en mixer och mixa slät. Tillsätt ev. 2–3 msk olivolja och smaka av med salt och peppar.

7. Lägg i en skål och toppa med mynta, vallmofrön och olivolja.

8. Fortsätt sedan med salsa verden. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa grovt. Smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger.

6. Servera med lammsteken med sallad, salsa verde, lite hummus och bröd.

4 portioner

673,79 kr
Hemköp chat icon