Lammstek på grekiskt vis med rödbetshummus och salsa verde

Recept på Lammstek på grekiskt vis med rödbetshummus och salsa verde. Med en extra pensling i slutet (med honung och citron!) och vårens mest färgglada röror som tillbehör blir steken godare än någonsin!

120 min

32 ingredienser


Köpklart recept för totalt

714,54 kr

Lammstek på grekiskt vis med rödbetshummus och salsa verde
  • 1 kg

    lammstek, utan ben

  • 4 msk

    olivolja

  • 1 kruka

    färsk rosmarin

  • 4 st

    vitlöksklyfta

  • 1.5 st

    citron, finrivet skal och juice

  • 2 nypor

    flingsalt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 4 msk

    honung

RÖDBETSHUMMUS MED RICOTTA

  • 1 st

    rödbeta

  • 1 fp

    kikäror

  • 1 dl

    tahini

  • 0.5 st

    citron

  • 4 msk

    ricottaost

  • 1 st

    krossad vitlöksklyfta

  • 0.5 tsk

    spiskummin

  • 0.5 tsk

    salt

  • 1 krm

    svartpeppar

  • 5 kruka

    färsk mynta

  • 1 tsk

    vallmofrö

  • 1 tsk

    olivolja

SALSA VERDE

  • 1 knippe

    bladpersilja

  • 1 påse

    bladspenat

  • 5 kruka

    färsk mynta

  • 0.5 dl

    kapris

  • 1 dl

    bostongurka

  • 2 st

    vitlöksklyfta

  • 6 st

    sardellfiléer

  • 1 msk

    dijonsenap

  • 3 msk

    rödvinsvinäger

  • 1.5 dl

    olivolja

  • 2 krm

    salt

  • 1 krm

    svartpeppar

Allergiinformation

mjölkprotein, fisk eller skaldjur och laktos

Ingredienser

  • 1 kg

    lammstek, utan ben

  • 4 msk

    olivolja

  • 1 kruka

    färsk rosmarin

  • 4 st

    vitlöksklyfta

  • 1.5 st

    citron, finrivet skal och juice

  • 2 nypor

    flingsalt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 4 msk

    honung

RÖDBETSHUMMUS MED RICOTTA

  • 1 st

    rödbeta

  • 1 fp

    kikäror

  • 1 dl

    tahini

  • 0.5 st

    citron

  • 4 msk

    ricottaost

  • 1 st

    krossad vitlöksklyfta

  • 0.5 tsk

    spiskummin

  • 0.5 tsk

    salt

  • 1 krm

    svartpeppar

  • 5 kruka

    färsk mynta

  • 1 tsk

    vallmofrö

  • 1 tsk

    olivolja

SALSA VERDE

  • 1 knippe

    bladpersilja

  • 1 påse

    bladspenat

  • 5 kruka

    färsk mynta

  • 0.5 dl

    kapris

  • 1 dl

    bostongurka

  • 2 st

    vitlöksklyfta

  • 6 st

    sardellfiléer

  • 1 msk

    dijonsenap

  • 3 msk

    rödvinsvinäger

  • 1.5 dl

    olivolja

  • 2 krm

    salt

  • 1 krm

    svartpeppar

Allergiinformation

mjölkprotein, fisk eller skaldjur och laktos

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°.

2. Bind upp steken.

3. Gnid in steken med olja och krydda med rosmarin, vitlöksklyftor, citronskal, flingsalt och peppar.

4. Lägg på ett ugnsgaller med en ugnsform under. Häll lite vatten i formen.

5. Ugnsbaka steken ca 45 minuter till innertemperatur 45°, pensla steken med citronjuice blandat med honung var 10:e minut tills innertemperatur 55°. Ta ut steken och linda in i smörpapper och låt vila ca 10 min innan den trancheras. 

6. Börja med rödbetshummusen under tiden. Lägg rödbeta, kikärter, tahini, citronjuice, ricotta, vitlök och spiskummin i en mixer och mixa slät. Tillsätt ev. 2–3 msk olivolja och smaka av med salt och peppar.

7. Lägg i en skål och toppa med mynta, vallmofrön och olivolja.

8. Fortsätt sedan med salsa verden. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa grovt. Smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger.

6. Servera med lammsteken med sallad, salsa verde, lite hummus och bröd.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

714,54 kr

Köpklart recept för

714,54 kr