Hemköp

Grillad färskpotatis med fläskfilé och dillolja

Vi låter potatisen spela huvudrollen ikväll, även om köttet också smakar väldigt bra. Men det är något med grillad färskpotatis? Som inte precis blir sämre när den serveras så här, på en bädd av crème fraîche och toppad med en helt otrolig dillolja. Vi svimmar lite.

60 min

Grillad färskpotatis med fläskfilé och dillolja

Ingredienser

  • 1 st
    fläskfilé
  • 1 dl
    chilisås
  • 4 msk
    soja
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 3 msk
    vinäger
  • 3 msk
    honung
  • 1 kg
    förkokt färskpotatis (nästan klar)
  • 1 nypa
    flingsalt
  • 1 nypa
    peppar
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 kruka
    dill (ca. 150 g)
  • 3 dl
    neutral matolja
  • 2.5 dl
    crème fraiche
  • 1 knippe
    färsk dill till garnering

Gör så här

1. Blanda ingredienserna till marinaden och häll över köttet (se till att det täcks ordentligt) och låt marinera några timmar innan grillningen.

2. Gör sen dilloljan genom att värma olja till ca 70°C, häll den och dillen i en matberedare, mixa tills den är lysande grön. Sila av oljan genom ett kaffefilter och häll upp i en flaska.

3. Grilla köttet tills det har en innertemperatur på 67°C, ca 7-8 min på varje sida. Låt vila ca 10 min innan du skär upp det.

4. Medan köttet vilar tar du den kokta potatisen och plattar till dem något. Pensla dem med lite olivolja, salta och peppra på båda sidorna, och grilla sedan på båda sidor tills de fått en härlig krispig yta.

5. Bred ut crème fraîchen på ett serveringsfat, lägg på potatisen och ringa över dilloljan. Toppa med lite salt och peppar. Garnera med färsk dill och servera till köttet.

4 portioner

Hemköp chat icon