Ketchup utan barnsmak, men med en sötma som passar alla. Möra, marinera, pensla och grilla med omsorg. Och duka för fler än du räknat med – den här doften är svår att stå emot.
40 min
ASIATISK KETCHUP
1. Blanda salt och peppar. Skär karrén i 2 cm tjocka skivor, det går enklast när karrén är riktigt kylskåpskall. Klappa in saltblandningen och låt stå 5-6 timmar i kylskåp.
2. Ta ut köttet och låt det bli rumstempererat.
3. Mixa samman alla ingredienser till ketchupen.
4. Förbered grillen med briketter eller kol över halva grillen, tänk på att inte ta för mycket kol för då kommer det bli för intensiv värme. Häll av lite av ketchupen i en separat skål och pensla skivorna med ett tunt lager.
5. Börja med att grilla karréskivorna direkt över den heta glöden i ca 2 minuter. Stäng gärna locket under tiden. Vänd på skivorna och pensla ovansidan (den som precis grillats) med ännu ett tunt lager av den asiatiska ketchupen. Vänd på karren efter 2 minuter och pensla ovansidan med ett tunt lager ketchup så att båda ytorna penslats två gånger.
6. Lägg över karrén på den kalla sidan av grillen, stäng gärna locket och låt grilla färdigt tills innertemperaturen i köttet är 70-72 grader. Lägg tillbaka skivorna bara ca 30 sekunder/sida direkt över den heta kolen igen och låt sedan köttet vila i ca 3-5 minuter innan du serverar.
7. Servera det som det är eller uppskivat tillsammans med resterande ketchup. Krydda med lite flingsalt på köttytan precis innan du serverar.
4 portioner