Grön sparris med sardellmayo & örtsmul

Sparris är underbart välsmakande som den är, men här får den extra höjd tillsammans med örtsmul och sältad majonnäs.

15 min

12 ingredienser


Köpklart recept för totalt

244,10 kr

Grön sparris med sardellmayo & örtsmul
  • 1 knippe

    grön sparris

  • 0.5 dl

    riven lagrad ost (t ex västerbotten, lagrad prästost eller parmesan)

SARDELLMAYO

  • 3 st

    sardellfiléer i olja

  • 0.5 st

    citron (ca. 1 msk saft från)

  • 1 st

    rumstempererat ägg

  • 1.5 dl

    rumstempererad rapsolja

  • 0.5 tsk

    salt

  • 1.5 tsk

    dijonsenap

ÖRTSMUL

  • 2 skivor

    ljust surdegsbröd, gärna några dagar gammalt

  • 1 st

    liten vitlöksklyfta

  • 1 dl

    finhackade örter (t ex persilja, timjan, basilika)

  • 2 msk

    olivolja

Allergiinformation

fisk eller skaldjur

Ingredienser

  • 1 knippe

    grön sparris

  • 0.5 dl

    riven lagrad ost (t ex västerbotten, lagrad prästost eller parmesan)

SARDELLMAYO

  • 3 st

    sardellfiléer i olja

  • 0.5 st

    citron (ca. 1 msk saft från)

  • 1 st

    rumstempererat ägg

  • 1.5 dl

    rumstempererad rapsolja

  • 0.5 tsk

    salt

  • 1.5 tsk

    dijonsenap

ÖRTSMUL

  • 2 skivor

    ljust surdegsbröd, gärna några dagar gammalt

  • 1 st

    liten vitlöksklyfta

  • 1 dl

    finhackade örter (t ex persilja, timjan, basilika)

  • 2 msk

    olivolja

Allergiinformation

fisk eller skaldjur

Gör så här

1. ÖRTSMUL: Börja med smulet. Riv (på grova delen av ett rivjärn) eller finhacka brödet så det blir smuligt. Krossa vitlöken och stek den och brödsmulet i rikligt med olivolja tills brödet blivit gyllenbrunt. Lyft upp vitlöken, krydda smulet med salt och vänd slutligen ner finhackade örter (spara lite till dekoration). Låt svalna.

2. SARDELLMAYO: Mixa samman sardeller, citronsaft, ägg och dijonsenap i en bunke med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du fortsätter mixa. Mixa tills all olja gått ner och du har en krämig dressing.

3. SPARRIS: Skär av de hårda ändarna på sparrisen och koka resten i saltat vatten tills den är al dente. Lägg sparrisen i iskallt vatten.

4. SERVERA: Bred ut dressingen över ett fat. Fördela sparrisen över, toppa med örtsmul och slutligen lite riven ost samt finhackade örter.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

244,10 kr

Köpklart recept för

244,10 kr