Sparris är underbart välsmakande som den är, men här får den extra höjd tillsammans med örtsmul och sältad majonnäs.
15 min
SARDELLMAYO
ÖRTSMUL
1. ÖRTSMUL: Börja med smulet. Riv (på grova delen av ett rivjärn) eller finhacka brödet så det blir smuligt. Krossa vitlöken och stek den och brödsmulet i rikligt med olivolja tills brödet blivit gyllenbrunt. Lyft upp vitlöken, krydda smulet med salt och vänd slutligen ner finhackade örter (spara lite till dekoration). Låt svalna.
2. SARDELLMAYO: Mixa samman sardeller, citronsaft, ägg och dijonsenap i en bunke med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du fortsätter mixa. Mixa tills all olja gått ner och du har en krämig dressing.
3. SPARRIS: Skär av de hårda ändarna på sparrisen och koka resten i saltat vatten tills den är al dente. Lägg sparrisen i iskallt vatten.
4. SERVERA: Bred ut dressingen över ett fat. Fördela sparrisen över, toppa med örtsmul och slutligen lite riven ost samt finhackade örter.
4 portioner