Hemköp

Grön sparris med sardellmayo & örtsmul

Sparris är underbart välsmakande som den är, men här får den extra höjd tillsammans med örtsmul och sältad majonnäs.

15 min

Grön sparris med sardellmayo & örtsmul

Ingredienser

  • 1 knippe
    grön sparris
  • 0.5 dl
    riven lagrad ost (t ex västerbotten, lagrad prästost eller parmesan)

SARDELLMAYO

  • 3 st
    sardellfiléer i olja
  • 0.5 st
    citron (ca. 1 msk saft från)
  • 1 st
    rumstempererat ägg
  • 1.5 dl
    rumstempererad rapsolja
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1.5 tsk
    dijonsenap

ÖRTSMUL

  • 2 skivor
    ljust surdegsbröd, gärna några dagar gammalt
  • 1 st
    liten vitlöksklyfta
  • 1 dl
    finhackade örter (t ex persilja, timjan, basilika)
  • 2 msk
    olivolja

Gör så här

1. ÖRTSMUL: Börja med smulet. Riv (på grova delen av ett rivjärn) eller finhacka brödet så det blir smuligt. Krossa vitlöken och stek den och brödsmulet i rikligt med olivolja tills brödet blivit gyllenbrunt. Lyft upp vitlöken, krydda smulet med salt och vänd slutligen ner finhackade örter (spara lite till dekoration). Låt svalna.

2. SARDELLMAYO: Mixa samman sardeller, citronsaft, ägg och dijonsenap i en bunke med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du fortsätter mixa. Mixa tills all olja gått ner och du har en krämig dressing.

3. SPARRIS: Skär av de hårda ändarna på sparrisen och koka resten i saltat vatten tills den är al dente. Lägg sparrisen i iskallt vatten.

4. SERVERA: Bred ut dressingen över ett fat. Fördela sparrisen över, toppa med örtsmul och slutligen lite riven ost samt finhackade örter.

4 portioner

Hemköp chat icon