Fikongrottor med kompott på färska fikon, eventuellt smaksatt med rom. Tips! Det går bra att använda köpt fikonmarmelad för den som vill.
30 min
MÖRDEG
FYLLNING
Mördeg: 1. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i matberedare eller bunke.
2. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg.
3. Vira in degen i plastfolie och låt vila en stund i kylskåp.
Kompott: 1. Skölj fikonen, skär bort den lilla torra pluppen och dela fikonet i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och skal och saft av citron + eventuellt rom (valfritt). Koka upp och låt puttra 15–20 minuter eller tills allt tjocknat. Lyft kastrullen från plattan och kör några varv med stavmixern så att de grövsta bitarna finfördelas. Låt svalna.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg kulorna i en muffinsplåt av teflon (en annan typ av form kan behöva smöras först) för minimuffins, alternativt i små pappersbakformar. Gör en urgröpning i varje kaka med hjälp av en citruspress eller ett finger och fyll med kompott.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kallna. Lyft försiktigt ut kakorna.
16 portioner