Ingen fest utan en maffig tårta till efterrätt. Här kommer ett recept på en helt ljuvlig tårta med söta bär, frasig kokosbotten och syrlig lime! Måste smakas. Recept från Hemlagat nr. 2 2024.
90 min
Tårtbotten med kokos
Färskostkräm
Topping
Tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smöra och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter, med kokos.
3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
4. Häll i mjölken. Rör om och låt svalna.
5. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst med elvisp i en rymlig bunke.
6. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten och rör ihop försiktigt.
7. Tillsätt kokosen och smörmjölken i bunken och blanda samman till en jämn smet.
8. Häll upp smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i 45–60 minuter. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.
Färskostkräm:
9. Vispa ihop färskost och ovispad grädde i en bunke tills det får en tjock och krämig konsistens.
10. Tillsätt rivet limeskal, florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop allt med slickepott.
11. Tina och mosa bären grovt, häll bort överbliven vätska. Vänd ner bären i färskostkrämen.
12. Skär tårtbottnen i tre lika tjocka delar.
13. Skvätt över lite outspädd flädersaft på de två understa delarna och fördela sedan färskostkrämen jämnt på alla tre lager, samt runtom.
14. Toppa med färska björnbär och hallon, rivet limeskal och blad av mynta eller citronmeliss.
10 portioner