Hemköp

Hamburgerbröd med potatis

"Potato bun" är en stor trend i USA. Potatis i degen ger fluffiga, sega och saftiga bröd. Receptet ger 9 bullar.

120 min

Hamburgerbröd med potatis

Ingredienser

  • 250 g
    skalad mjölig potatis
  • 2 msk
    rumstempererat smör
  • 5 dl
    mjöl
  • 1 msk
    socker
  • 2 tsk
    torrjäst
  • 1 tsk
    salt
  • 2 st
    ägg (1 att pensla med)
  • 1 tsk
    vallmofrön
  • 1 tsk
    sesamfrö

Gör så här

1. Skär den skalade potatisen i mindre bitar och koka mjuk i saltat vatten, men bara vatten så att det precis täcker potatisen. Spara ca 1 dl av kokvattnet och ställ åt sidan innan du häller av potatisen. Ånga av potatisen genom att ställa tillbaka grytan med potatisen på den varma plattan och låta eventuell överflödig vätska ånga bort i en dryg halvminut, skaka på potatisen lite under tiden.

2. Mosa potatisen med en potatispress eller stöt och rör ner smöret. Täck med kökshandduk eller plastfolie och låt stå i ca 10 minuter.

3. Blanda under tiden mjöl, socker, jäst och salt i en skål. Tillsätt den varma potatisen och blanda med händerna eller degkrokar tills allt blandats ordentligt. Tillsätt 1 ägg och potatisvattnet och arbeta degen med degkrokar i maskin på låg hastighet i ca 8–10 minuter tills degen är mjuk och fortfarande lite varm.

4. Täck över degen med plastfolie eller kökshandduk och låt jäsa tills degen har dubbel storlek, vilket tar ca 30-40 minuter. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i 9 lika stora delar. Rulla till bollar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med plastfolie eller kökshandduk och låt vila i ca 15 minuter.

5. Pressa till varje boll till en platt puck (eller så att de ser ut lite som en biff). Lägg tillbaka på plåten och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30-40 minuter. Värm under tiden ugnen till 220 grader.

6. Vispa upp det resterande ägget tillsammans med 1 msk vatten. Pensla bröden med äggvispet och strö över vallmo- och sesamfrön på toppen om så önskas. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Gräddar din ugn ojämnt kan det vara bra att vända plåten efter halva tiden. Låt svalna på galler och frys in de bullar som inte ska användas den närmsta dagen.

9 portioner