Hemköp

Grillad harissamarinerad aubergineburgare med baba ghanoush & chilidukkah

6 port 30 min + marinad 7-8 timmar

30 min

Grillad harissamarinerad aubergineburgare med baba ghanoush & chilidukkah

Portioner: 6

Ingredienser

12 mellanstora auberginer, ca 600 g

HARISSAMARINAD:
4 msk rapsolja
2 msk harissa
1 knivspets mald spiskummin
1 lime, saft från
1 msk rörsocker
1 vitlöksklyfta

BABA GHANOUSH:
2 mellanstora auberginer
2 solovitlökar*
1/2 citron, saft från
1 tsk milt chilipulver
1 dl olivolja + extra till servering
salt

CHILIDUKKAH:
1 dl hasselnötter utan skal
8 st macadamianötter
1 tsk korianderfrön
½ tsk spiskummin
1 tsk milt chilipulver
½ tsk torkad oregano
salt

TILL SERVERING:
1 lime, zest från
6 st hamburgerbröd
1 msk olivolja

Gör så här

1. Mixa ingredienserna till marinaden med en stavmixer eller i en matberedare.

2. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor, så jämnstora som möjligt. Häll harissamarinaden i en plastpåse och lägg i aubergineskivorna. Gnugga auberginen genom påsen så att marinaden fördelas jämnt. Låt dra i kylskåp i 7–8 timmar. Ta ut några gånger och gnugga auberginen eller skaka påsen.

3. Tänd upp kol i en bordsgrill.

4. BABA GHANOUSH: Picka några hål i auberginerna med en tandpetare och lägg dem direkt på glöden i bordsgrillen även om kolen fortfarande brinner. Grilla auberginerna tills skalet är helt förkolnat och auberginen är mjuk inuti (cirka 15 minuter). Släng på vitlöken (med skal) när 5–10 minuter återstår och grilla tills även den är mjuk inuti. Låt vitlöken och auberginen svalna något. Dela sedan auberginen på längden och gröp ur köttet med en sked (försök få med så mycket som möjligt). Dela vitlöken och gröp ur innanmätet. Lägg vitlök och auberginekött i en stor bunke. Häll i citronsaft, chilipulver och lite av oljan och stöt röran med en visp. Häll i resten av oljan, lite i taget, samtidigt som du rör om kraftigt. Om du vill ha en fastare konsistens minska mängden olja. Smaka av med salt.

5. Plocka upp aubergineskivorna ur marinaden. Lägg dem på hushållspapper och torka snittytorna torra och trä dem på träspett.

6. CHILIDUKKAH: Sätt en torr stekpanna på medelvärme, lägg i nötter och korianderfrön. Rosta dem tills de är gyllenbruna i ca 5 minuter. Se till att det inte bränns vid. Rör om då och då med en träslev. Ta av från värmen. Lägg nötmixen i en mixer, häll på chili, oregano och salt och mixa – tanken är att det ska brytas ner i mindre bitar men inte bli alltför finfördelat. Förvara torrt i en burk med lock.

7. Grilla aubergineskivorna på gallret, vänd och pensla då och då med lite mer av marinaden. När auberginen börjar få en fin karamelliserad, gyllenröd yta är den färdig. Lägg åt sidan och pensla ännu en gång.

8. Pensla bröden med olivolja på snittytan och grilla dem hastigt på gallret.

9. Lägg 2-3 skivor aubergine i botten på varje bröd, klicka över två generösa matskedar baba ghanoush, zesta över lite lime och toppa med dukkah.

*Solovitlök är en asiatisk variant av vitlök som består av en enda, bollformad klyfta.

Hemköp chat icon