Havreotto med parmesanrostad blomkål

En krämig havreotto med parmesanrostad blomkål – ett smakrikt och mättande alternativ till klassisk risotto. Mathavren ger ett härligt tuggmotstånd och en mild nötighet som lyfts av vitlök, timjan och cayenne. Den rostade blomkålen får extra smakdjup av parmesan, och den fräscha salladen tillför både färg och balans. Vill du ha lite mer crunch? Toppa med rostade frön eller nötter. Receptet är enkelt att laga, passar både vardag och helg, och går att variera efter säsong och smak.

30 min

22 ingredienser


Köpklart recept för totalt

179,05 kr

Havreotto med parmesanrostad blomkål

PARMESANROSTAD BLOMKÅL

  • 1 st

    blomkål

  • 2 msk

    olivolja

  • 0.5 tsk

    salt

  • 2 krm

    cayennepeppar

  • 1 fp

    svarta bönor

  • 50 g

    riven parmesan

HAVREOTTO

  • 1 st

    gul lök

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 0.5 tsk

    salt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 5 dl

    vatten

  • 1 tärning

    grönsaksbuljong

  • 250 g

    mathavre

  • 0.5 tsk

    timjan

  • 0.5 dl

    mjölk

  • 0.75 påse

    riven prästost

SALLAD

  • 1 fp

    körsbärstomat

  • 1 påse

    salladsmix

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 tsk

    balsamvinäger

  • 0.25 påse

    riven prästost

Ingredienser

PARMESANROSTAD BLOMKÅL

  • 1 st

    blomkål

  • 2 msk

    olivolja

  • 0.5 tsk

    salt

  • 2 krm

    cayennepeppar

  • 1 fp

    svarta bönor

  • 50 g

    riven parmesan

HAVREOTTO

  • 1 st

    gul lök

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 0.5 tsk

    salt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 5 dl

    vatten

  • 1 tärning

    grönsaksbuljong

  • 250 g

    mathavre

  • 0.5 tsk

    timjan

  • 0.5 dl

    mjölk

  • 0.75 påse

    riven prästost

SALLAD

  • 1 fp

    körsbärstomat

  • 1 påse

    salladsmix

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 tsk

    balsamvinäger

  • 0.25 påse

    riven prästost

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper, traktörpanna med lock och salladsskål.

2. Bryt blomkål i buketter och bitar. Lägg blomkålen på plåten och blanda med olivolja, salt och cayennepeppar. Rosta i mitten av ugnen i 10 min.

3. Finstrimla gul lök. Hetta upp pannan med olivolja och fräs löken, pressad vitlöksklyfta, salt och svartpeppar på medelhög värme i 3 min. Häll på vatten och buljongpulver (alt. tärning) och låt koka upp.

4. Tillsätt mathavre och timjan. Låt sjuda under lock i ca 10 min. Rör om då och då.

5. Ta ut blomkålsplåten och häll på sköljda svarta bönor och strö över riven parmesan. Ställ in i ugnen och rosta i ytterligare 7 min.

6. Rör ner mjölk och riven herrgårdsost i pannan och låt osten smälta.

7. Halvera körsbärstomater. Blanda tomaterna med salladsmix, olivolja, balsamvinäger och salt i skålen.

8. Servera havreotton toppad med riven herrgårdsost, blomkålsplåten och salladen.

Njut av en rätt som känns genomtänkt utan att vara krånglig. Smakerna sitter, texturen är fin – och du får en middag som både mättar och känns lite extra.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

179,05 kr

Köpklart recept för

179,05 kr