Hemköp

Hel kyckling i ugn med primörer och citronkräm

Sätt på ugnen, bjud på ett litet glas och gör klart kycklingen medan dina vänner hackar en primör eller två. Se där, ett recept på en perfekt kväll! 

 

Tips! Vill du ha en snabbare tillagningstid kan du klippa upp kycklingen längs bröstbenet, och sen lägga den platt i formen.

70 min

Hel kyckling i ugn med primörer och citronkräm

Ingredienser

  • 1 st
    hel kyckling
  • 75 g
    smör, rumsvarmt
  • 1 st
    citronskal
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 2 msk
    rosmarin, finhackad (alternativt timjan eller basilika efter smak)
  • 1 knippe
    morötter
  • 4 st
    rödbetor (eller gula betor)
  • 4 st
    potatis
  • 1 knippe
    rädisor
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

CITRONKRÄM

  • 150 g
    färskost
  • 1 dl
    turkisk yoghurt
  • 1 st
    citron, saft och skal
  • 1 msk
    honung
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Lägg kycklingen i en ugnsfast form.

3. Mosa smöret med citronskal, vitlök och örter.

4. Tryck in det försiktigt under skinnet på hela fågeln. Du kan ta hjälp av en smal slickepott för att lossa skinnet, men var försiktig så det inte går sönder.

5. Sätt in kycklingen i ugnen och stek i 45-60 minuter eller tills innertemperaturen är 82°C vid benet. Ta ut den och ös ett par gången under tillagningen med smöret som bildas i formen.

6. Ansa under tiden morötterna och dela dem på längden en eller två gånger.

7. Ansa och skrubba rödbetorna och dela dem i klyftor.

8. Dela även potatisen i klyftor.

9. Ta bort blasten från rädisorna.
10. Lägg grönsakerna på en plåt eller i en ugnsfast form, ringla över olivolja, strö över flingsalt och peppra.

11. Ställ in i ugnen när det är ca 30 minuter kvar av tiden på kycklingen. Rosta tills gyllene.

12. Rör under tiden ihop ingredienserna till citronkrämen.

13. Ta ut grönsakerna och kycklingen och servera direkt tillsammans med citronkrämen.

4 portioner

191,68 kr
Hemköp chat icon