Det här är en lyxig höstsallad ”extra allt” som passar både som bjudrätt och som vardagsmiddag. För att få till en matig och generös sallad vill det till att den innehåller kontraster både vad gäller smaker och konsistenser, och allt det hittar du i den här. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd.
45 min
VITLÖKSBAKAD MOROT
VITLÖKSLINSER
GRÖN SÅS
CURRYFRÄSTA CHAMPINJONER
BURRATA
1. Värm ugnen till 225 grader, 200 grader varmluftsugn.
2. Dela morötterna i halvor och eventuellt någon gång på längden. Lägg i en ugnsform eller på plåt, sväng runt med olivolja. Krossa vitlök (behåll skalet) och lägg mellan morötterna tillsammans med rosmarinskvistar. Krydda med salt och baka i mitten av ugnen tills moroten är mjuk men lite al dente.
3. Koka de svarta linserna i vatten med salt och grönsaksbuljong samt en krossad vitlöksklyfta under lock på medelvärme i ca 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Häll av vattnet och låt linserna svalna.
4. Mixa samman finhackad gräslök, riven vitlök, citron och majonnäs till en grön sås och sväng runt linserna med detta.
5. Skär champinjonerna i kvartar och stek i torr panna tills det börjar tjuta om dem (Ja! Lyssna!) och de börjar få fin färg. Då har vattnet kokat bort inuti dem och de får en väldigt god yta.
6. Tillsätt smör när svampen är ordentligt stekt i torr panna. När smöret smält — tillsätt curry. Fräs i någon minut. Smaka av med salt.
7. Riv romansalladen i grova bitar och lägg upp salladen med linser, morötter och svamp. Toppa med en halv burrata per person och rostade frön.
4 portioner