Hemköp

Höstsallad på vitlöksbakad morot, curryfrästa champinjoner & burrata

Det här är en lyxig höstsallad ”extra allt” som passar både som bjudrätt och som vardagsmiddag. För att få till en matig och generös sallad vill det till att den innehåller kontraster både vad gäller smaker och konsistenser, och allt det hittar du i den här. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd.

45 min

Höstsallad på vitlöksbakad morot, curryfrästa champinjoner & burrata

Ingredienser

VITLÖKSBAKAD MOROT

  • 5 st
    stora morötter
  • 1 msk
    olivolja
  • 3 st
    vitlöksklyfta
  • 1 nypa
    salt
  • 3 kvistar
    rosmarin

VITLÖKSLINSER

  • 2 dl
    svarta linser (beluga)
  • 5 dl
    vatten
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 1 nypa
    salt
  • 1 st
    grönsaksbuljongtärning

GRÖN SÅS

  • 1 kruka
    gräslök
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 1.5 dl
    majonnäs
  • 0.5 st
    citron (ca. 2 tsk färskpressad citronsaft)

CURRYFRÄSTA CHAMPINJONER

  • 400 g
    champinjon
  • 3 msk
    smör
  • 2 tsk
    gul curry
  • 1 nypa
    salt

BURRATA

  • 1 dl
    valfria rostade frön
  • 1 st
    romansallad
  • 2 fp
    burrata

Gör så här

1. Värm ugnen till 225 grader, 200 grader varmluftsugn.

2. Dela morötterna i halvor och eventuellt någon gång på längden. Lägg i en ugnsform eller på plåt, sväng runt med olivolja. Krossa vitlök (behåll skalet) och lägg mellan morötterna tillsammans med rosmarinskvistar. Krydda med salt och baka i mitten av ugnen tills moroten är mjuk men lite al dente.

3. Koka de svarta linserna i vatten med salt och grönsaksbuljong samt en krossad vitlöksklyfta under lock på medelvärme i ca 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Häll av vattnet och låt linserna svalna.

4. Mixa samman finhackad gräslök, riven vitlök, citron och majonnäs till en grön sås och sväng runt linserna med detta.

5. Skär champinjonerna i kvartar och stek i torr panna tills det börjar tjuta om dem (Ja! Lyssna!) och de börjar få fin färg. Då har vattnet kokat bort inuti dem och de får en väldigt god yta.

6. Tillsätt smör när svampen är ordentligt stekt i torr panna. När smöret smält — tillsätt curry. Fräs i någon minut. Smaka av med salt.

7. Riv romansalladen i grova bitar och lägg upp salladen med linser, morötter och svamp. Toppa med en halv burrata per person och rostade frön.

4 portioner

Hemköp chat icon