Det här är receptet på Janssons frestelse för den som inte kan få nog med fisksmak! I den här varianten av den klassiska julrätten så lagar du Janssons med kaviar, anjovis, vispgrädde och lök. God jul!
20 min
1. Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.
2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en ugnsform med lite av smöret.
3. Skala och skiva löken. Bryn den lätt i smör tills den har blivit gyllenbrun.
4. Vispa ihop grädde och kaviar lätt.
5. Strimla potatisen tunt. (Lägg ej strimlad potatis i vatten, den tappar stärkelse och Jansson blir vattnig).
6. Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Salta och peppra lätt mellan varven. Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd. Grädda mitt i ugnen 45–60 minuter tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.
6 portioner