Janssons frestelse i små portionsformar
Ansjovis, vispgrädde och strimlad potatis – en klassisk Jansson, bara i lite mindre kostym! Smått är gott, hälsar mästerkocken Catarina König som står för receptet.
40 min
8 ingredienser
Köpklart recept för totalt
128,38 kr
10 st
mjöliga potatisar, medelstora
1.5 st
gul lök, tunt skivad
1 burk
ansjovis
4.5 dl
vispgrädde
1 msk
ströbröd
2 msk
smör
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar, nymalen
Allergiinformation
mjölkprotein, fisk eller skaldjur och laktos
Ingredienser
10 st
mjöliga potatisar, medelstora
1.5 st
gul lök, tunt skivad
1 burk
ansjovis
4.5 dl
vispgrädde
1 msk
ströbröd
2 msk
smör
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar, nymalen
Allergiinformation
mjölkprotein, fisk eller skaldjur och laktos
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C varmluft eller 200°C vanlig värme.
2. Skala potatisen och skär i halvcentimetertjocka skivor som du sedan skär till strimlor.
3. Skär tunna skivor av löken med mandolin.
4. Smörj små ugnssäkra formar med smör. Det gör inget om det blir lite smörklumpar här och var i formen, det är bara gott.
5. Varva lager med potatis, tunt skivad lök och ansjovis. Salta och peppra.
6. Droppa över lite ansjovisspad och häll sedan över vispgrädde (ca 1 dl per form) och strö till sist över ströbrödet.
7. Sätt in i ugnen i ca 25-35 min eller tills potatisen är mjuk. Kontrollera med sticka.
Tips! Häll bara grädde i 2/3 av formen så det inte rinner över vid gräddning. Perfekt att göra dagen innan och värma försiktigt med ytterligare lite grädde innan servering.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
128,38 kr
Köpklart recept för
128,38 kr