Kåldolmar – grundrecept

Du kan sluta leta, här finns ett bra grundrecept på klassiska kåldolmar! Självklart görs de på bland annat blandfärs, grötris och vitkål, men om du vill göra vegetariska kåldolmar så kan du bara byta ut köttfärsen mot vegetariska alternativ som linser, svamp eller tofu. Eller varför inte kåldolmar med fiskfärs?

60 min

13 ingredienser


Köpklart recept för totalt

141,62 kr

Kåldolmar – grundrecept
  • 0.5 dl

    grötris

  • 1 dl

    vatten

  • 2 dl

    mjölk

  • 1 st

    vitkålshuvud

  • 1 st

    stor tärnad gul lök

  • 1 msk

    smör eller margarin

  • 300 g

    blandfärs

  • 2 st

    ägg

  • 0.5 tsk

    salt

  • 1 krm

    vitpeppar

  • 2 msk

    sirap

  • 2 msk

    kalvfond

  • 2 tsk

    majsstärkelse

Ingredienser

  • 0.5 dl

    grötris

  • 1 dl

    vatten

  • 2 dl

    mjölk

  • 1 st

    vitkålshuvud

  • 1 st

    stor tärnad gul lök

  • 1 msk

    smör eller margarin

  • 300 g

    blandfärs

  • 2 st

    ägg

  • 0.5 tsk

    salt

  • 1 krm

    vitpeppar

  • 2 msk

    sirap

  • 2 msk

    kalvfond

  • 2 tsk

    majsstärkelse

Gör så här

  1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisningen på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.
  2. Ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet och skär ut rotstocken.
  3. Koka upp vatten i en stor gryta där kålhuvudet får plats. Lägg i kålhuvudet och koka. Plocka bort de yttersta bladen vartefter de lossnar tills det finns 12 fina kålblad (för 4 port). Spara 4 dl kålspad (för 4 port). Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Fräs löken i smör i en stekpanna. Låt svalna.
  6. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
  7. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsform.
  8. Smält lite mer smör/margarin och ringla det och sirap över dolmarna. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
  9. Häll på det sparade kålspadet blandat med kalvfond efter halva stektiden.
  10. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara.
  11. Koka skyn i en kastrull några minuter och red med majsstärkelse utblandat med lite vatten till önskad konsistens. Smaksätt med salt och peppar.

Tips! Servera kådolmarna med rårörda lingon, potatismos eller koktpotatis, och en fräsch sallad till.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

141,62 kr

Köpklart recept för

141,62 kr