Kalkon med äppelsmak

Det behöver faktiskt inte vara varken jul eller Thanksgiving för att du ska få avnjuta fågelavdelningens bjässe. Kalkon passar utmärkt till en lång helgmiddag och kommer garanterat imponera på gästerna! Den är också enkel att tillaga. Allt du behöver är gott om tid – tid att tina den frysta kalkonen och tid att tillaga den. Räkna baklänges från serveringen och se till att ha lite marginal. Fyllningen är viktig och ger mycket smak, vår bygger på äpple som ger en frisk och söt ton till fågeln. Vi avslutar också med att pensla kalkonen med äppelgelé, det blir både gott och vackert. Servera gärna din kalkon med ugnsrostade grönsaker eller potatis.

Tips! Om du inte har äppelgelé hemma kan du använda ljus sirap.

 

210 min

12 ingredienser


Köpklart recept för totalt

517,56 kr

Kalkon med äppelsmak
  • 1 st

    kalkon

  • 0.5 dl

    färsk salvia

  • 0.5 dl

    färsk rosmarin

  • 1 tsk

    salt

  • 1 st

    äpple

  • 1 st

    gul lök

  • 1 st

    selleri (två stavar)

  • 1 st

    hel vitlök

  • 1 dl

    äppelgelé

  • 4 msk

    smör

  • 1 msk

    soja

  • 1 nypa

    peppar

Ingredienser

  • 1 st

    kalkon

  • 0.5 dl

    färsk salvia

  • 0.5 dl

    färsk rosmarin

  • 1 tsk

    salt

  • 1 st

    äpple

  • 1 st

    gul lök

  • 1 st

    selleri (två stavar)

  • 1 st

    hel vitlök

  • 1 dl

    äppelgelé

  • 4 msk

    smör

  • 1 msk

    soja

  • 1 nypa

    peppar

Gör så här

1. Ta ur påsen ur kalkonens inre, om det finns en sådan.

2. Lägg kalkonen på en ugnsplåt.

3. Hacka salvia och rosmarin och blanda med salt. Gör en ficka under skinnet på vardera bröst och för in örterna tillsammans med 2 msk smör, in i de båda fickorna, bakifrån. Stäng med tandpetare om det behövs.

4. Fyllning: Dela äpplet i fyra delar, dela den hela vitlöken i två delar längs midjan och skär sellerin i 5 cm stavar. Placera inuti kalkonen. Knyt ihop benen med steksnöre.

5. Smält smöret och blanda i sojan, pensla hela kalkonen med sojasmöret. Peppra.
6. Placera i ugnen på 180° i ca 1 ½ timme.

7. Ta ut och ös kalkonen med vätskan i pannan.

8. Sätt in i ugnen igen i ca 1 1/2 timme. Tillagningen tar ca 1 timme per kilo kalkon.

9. Innertemperatur vid benet ska vara 72°. Ta ut.

10. Värm äppelgelén så den blir flytande. Pensla kalkonen med gelén och låt vila under folie i cirka 30 minuter. Klart!

Pampig, imponerande och väldigt god! Klart du ska bjuda vännerna på vår ugnsrostade kalkon med äppelsmak. En perfekt middag när du har gott om tid och gäster med stor aptit. 



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

517,56 kr

Köpklart recept för

517,56 kr