En klassisk rätt till höstens söndagsmiddagar och matlådor! Detta recept på klassisk kalops med butternutmos är som gjort för att preppa i förväg och njuta av i flera dagar.
150 min
23 ingredienser
Köpklart recept för totalt
372,82 kr
Kalops
3 st
gul lök
4 st
morötter
1.2 kg
högrev i bitar
2 msk
rödvinsvinäger
1 msk
tomatpuré
2 dl
rött matlagningsvin
2 msk
japansk soja
1 l
kalvbuljong
15 st
kryddpepparkorn
4 msk
smör (2 msk till kalopsen + 2 msk till moset)
6 st
vitpepparkorn
3 st
lagerblad
Butternutmos
700 g
butternutpumpa
500 g
mjölig potatis
1.5 dl
mjölk
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
Pressgurka
1 st
gurka
2 msk
ättikssprit
2 msk
socker
1 dl
vatten
0.5 krm
vitpeppar
2 msk
finhackad persilja
Allergiinformation
mjölkprotein, laktos och soja
Kalops
3 st
gul lök
4 st
morötter
1.2 kg
högrev i bitar
2 msk
rödvinsvinäger
1 msk
tomatpuré
2 dl
rött matlagningsvin
2 msk
japansk soja
1 l
kalvbuljong
15 st
kryddpepparkorn
4 msk
smör (2 msk till kalopsen + 2 msk till moset)
6 st
vitpepparkorn
3 st
lagerblad
Butternutmos
700 g
butternutpumpa
500 g
mjölig potatis
1.5 dl
mjölk
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
Pressgurka
1 st
gurka
2 msk
ättikssprit
2 msk
socker
1 dl
vatten
0.5 krm
vitpeppar
2 msk
finhackad persilja
Allergiinformation
mjölkprotein, laktos och soja
1. Kalops: Skala lök och morötter och dela i stora bitar. Skär högreven i 3x3 cm stora tärningar.
2. Fräs lök och morot i smör i en stor gryta (gärna gjutjärn, för smakens skull!) tills löken mjuknar.
3. Häll i tomatpuré och fräs någon minut.
4. Tillsätt vin och vinäger och sjud ytterligare någon minut
5. Addera sen soja och kalvbuljong. Låt sjuda på svag värme.
6. Bryn köttet i smör i en stekpanna i omgångar, så att det får fin färg.
7. Lägg det sen i grytan med lök och morot och låt koka upp.
8. Skumma av och tillsätt pepparkorn och lagerblad.
9. Låt kalopsen sjuda på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1 timme och 45 minuter. Avsluta med 15 minuter utan lock.
10. Pressgurka: Skiva färsk gurka tunt med osthyvel.
11. Blanda med 3 krm salt i en vid skål och lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå i 30 minuter, häll av spadet.
12. Gör en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig.
13. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.
14. Butternutmos: Dela och kärna ur pumpan, skär bort skalet och skär den i grova bitar.
15. Skala potatisen och dela den i ungefär lika stora bitar som pumpan.
16. Lägg pumpa och potatis i en kastrull och häll på vatten så att bitarna täcks. Salta.
17. Koka upp och låt småkoka i cirka 15 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
18. Häll av vattnet ordentligt och mixa till en puré med en stavmixer.
19. Avsluta med att mixa i smöret. Smaka av med salt och peppar.
20. Servera kalopsen med mos, pressgurka, en klick gelé och lite hackad persilja.
Köpklart recept för totalt
372,82 kr
Köpklart recept för
372,82 kr