Hemköp

Klassisk lasagne

Den italienska klassikern, mustig tack vare köttfond, lagerblad, rödvin och söt och kryddig palsternacka och krämig mozzarella. Buon appetito!

120 min

Klassisk lasagne

Ingredienser

KÖTTFÄRSSÅS

  • 1 st
    gul lök
  • 2 st
    klyftor vitlök
  • 1.5 msk
    smör
  • 2 msk
    tomatpuré
  • 2 st
    palsternackor, rivna
  • 500 g
    nötfärs
  • 2 dl
    rödvin
  • 2 fp
    krossade tomater
  • 3 msk
    balsamvinäger
  • 2 msk
    köttfond
  • 3 st
    lagerblad
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 200 g
    kvisttomater
  • 2 paket
    mozzarella, à 125 g
  • 1 fp
    färska lasagneplattor, 200 g

BECHAMEL

  • 5 dl
    mjölk (3 %)
  • 45 g
    smör
  • 3 msk
    vetemjöl
  • 1 krm
    muskotnöt
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

TOPPING

  • 1 kruka
    färsk basilika

Gör så här

1. KÖTTFÄRSSÅS: Skala lök och vitlök, hacka fint. Fräs i smör på medelvärme några minuter tills det mjuknat, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut.

2. Höj värmen något, lägg ner köttfärsen och låt den brynas med löken tills den fått färg. Skala palsternackorna och riv dem grovt, lägg ner i köttfärsen och bryn allt ytterligare några minuter.

3. Tillsätt rödvinet och låt koka ner lite. Häll på krossade tomater, balsamvinäger och köttfond. Lägg ner lagerbladen och låt allt sjuda på låg värme minst 1 timme, rör om då och då. Smaka av med salt och svartpeppar. Sätt ugnen på 200 grader.

4. BECHAMEL: Värm mjölken. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull. Vispa ner mjölet och låt det fräsa några minuter utan att det tar färg. Häll på mjölken, lite i taget. Vispa hela tiden tills du ser att det tjocknar. Fortsätt att tillsätta mjölk tills du har en lagom tjock konsistens. Smaka av med riven muskot, salt och svartpeppar.

5. LASAGNE: Bred ut ett lager av färssåsen på botten av en ugnsfast form (3 liter). Fortsätt med ett lager bechamel. Lägg sedan på ett lager lasagneplattor och fortsätt varva tills ingredienserna är slut.

6. Skär mozzarellan i skivor och lägg den överst tillsammans med körsbärstomaterna. Ställ in lasagnen i mitten av ugnen och grädda ca 25–30 minuter eller tills den är gyllene och känns klar rakt igenom när du känner med en sticka. Ta ut lasagnen och toppa med färska basilikablad.

4 portioner

Hemköp chat icon