Kokoskaka med honungsrostade jordgubbar och vaniljfrosting

Är det du som fixar efterrätten på midsommarafton? Toppen, här kommer ett recept på en helt oemotståndlig kokoskaka med honungsrostade jordgubbar och vaniljfrosting!  

Gör gärna kokoskakan dagen innan och förvara den lufttätt. De honungsrostade jordgubbarna fixar du enkelt ett par dagar i förväg genom att halvera dem, lägga dem på en plåt och ringla över honung, innan du rostar dem i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Förvara dem sedan i kylen tills det är dags att sätta ihop kakan.  

För att kokoskakan ska bli extra somrig kan du garnera den med färska jordgubbar och ätbara blommor som till exempel ros, syrén eller lavendel. Kakan räcker till minst 12 glada midsommarfirare!

60 min

14 ingredienser


Köpklart recept för totalt

206,20 kr

Kokoskaka med honungsrostade jordgubbar och vaniljfrosting
  • 3 dl

    vetemjöl

  • 1.5 dl

    riven kokos + extra till form

  • 2 tsk

    bakpulver

  • 0.5 tsk

    salt till kakan och toppingen

  • 125 g

    rumstempererat smör + extra till form

  • 2 dl

    strösocker

  • 3 st

    ägg, rumstemperatur

  • 2 dl

    mjölk (3%)

  • 400 g

    färska jordgubbar + extra att dekorera med

  • 1 msk

    honung

  • 250 g

    mascarpone

  • 0.5 dl

    florsocker

  • 1 msk

    vaniljsocker eller 1 krm rent vaniljpulver 

  • 1 dl

    vispgrädde

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, laktos och ägg

Ingredienser

  • 3 dl

    vetemjöl

  • 1.5 dl

    riven kokos + extra till form

  • 2 tsk

    bakpulver

  • 0.5 tsk

    salt till kakan och toppingen

  • 125 g

    rumstempererat smör + extra till form

  • 2 dl

    strösocker

  • 3 st

    ägg, rumstemperatur

  • 2 dl

    mjölk (3%)

  • 400 g

    färska jordgubbar + extra att dekorera med

  • 1 msk

    honung

  • 250 g

    mascarpone

  • 0.5 dl

    florsocker

  • 1 msk

    vaniljsocker eller 1 krm rent vaniljpulver 

  • 1 dl

    vispgrädde

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, laktos och ägg

Gör så här

1. KAKA: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform ca 22 cm i diameter och bröa med kokos. 

2. Blanda mjöl, kokos, bakpulver och salt i en skål. 

3. Vispa ihop smör och socker ljust i en bunke med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget. 

4. Vänd in de torra ingredienserna och rör sist i mjölken till en slät smet. Häll upp i formen och grädda tills gyllene långt ner i ugnen ca 35 minuter. Känn med en sticka att den inte är kladdig. Ta ut och låt svalna helt i formen på ett galler. 

5. Sätt ugnen på 175 grader. 

6. Halvera jordgubbarna och lägg på en plåt. Ringla över honung och rosta i 45 minuter tills mjuka och de krympt ihop lite. Låt svalna.  

7. Vispa mascarpone, florsocker, vaniljsocker och salt slätt med elvisp. 

8. Häll i grädden under långsam vispning och vispa sen på högre hastighet 2–3 minuter till en fluffig frosting. 

9. Lägg upp kokoskakan på ett fat. Bred på frostingen och lägg på de rostade jordgubbarna. Dekorera med färska jordgubbar och eventuellt blommor.  

Tips: kokoskakan kan gärna bakas dagen innan och förvaras lufttätt. Jordgubbarna kan preppas ett par dagar i förväg och förvaras i kyl. 



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

206,20 kr

Köpklart recept för

206,20 kr