Hemköp

Kokt lax med smörslungade primörer

En god och enkel lax med härliga primörer som rädisor och sockerärtor.

35 min

Kokt lax med smörslungade primörer

Ingredienser

  • 4 st
    laxfilé
  • 1 kg
    färskpotatis
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 st
    citron
  • 1 msk
    vitvinsvinäger
  • 1 msk
    salt
  • 4 stjälkar
    dill
  • 1 l
    vatten
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

SMÖRSLUNGADE PRIMÖRER

  • 1 knippe
    rädisor
  • 150 g
    sockerärtor
  • 1 msk
    smör
  • 1 tsk
    rivet citronskal

KALL SÅS

  • 2 dl
    gräddfil
  • 1 tsk
    rivet citronskal
  • 1 tsk
    riven färsk ingefära
  • 0.5 dl
    hackad färsk dill

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och tryck till potatisarna med en gaffel så de spricker. Lägg i en ugnsform och häll på olivoljan. Salta och peppra. Rosta ca 25 min eller tills de fått en gyllene färg.

2. Tvätta och skiva citronen. Blanda citron, vinäger, salt, dill och vatten i en vid kastrull. Koka under lock i 10 min. Lägg i laxen och sjud på svag värme under lock ca 10 min. Låt laxen kallna i lagen.

3. Blanda ingredienserna till såsen och ställ svalt. Koka upp saltat vatten och lägg i rädisor och sockerärtor. Koka 1–2 min. Häll av vattnet. Tillsätt smör, citronskal, salt och peppar. Sätt på locket och slunga så att allt blandas.

4. Lyft upp laxen ur lagen och servera med potatisen, såsen och primörerna 2 krm salt.

4 portioner

298,43 kr
Hemköp chat icon