Hemköp

Vegoköttbullar med gräddig sås, pressgurka och rårörda lingon

Recept från Oatly. Laga en god middag med det här receptet på vegoköttbullar med formbar vegofärs och västbaserat smör.

45 min

Vegoköttbullar med gräddig sås, pressgurka och rårörda lingon

Ingredienser

KÖTTBULLAR

  • 2 st
    gula lökar
  • 500 g
    formbar vegofärs, lätt tinad
  • 1.5 dl
    hackad persilja
  • 1 dl
    växtbaserad icke-grädde
  • 1 tsk
    mörk eller ljus sojasås
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 msk
    växtbaserat icke-smör att steka i

GRÄDDSÅS

  • 1 fp
    växtbaserad icke-grädde
  • 0.5 tsk
    mörk sojasås
  • 0.25 st
    grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1 msk
    dijonsenap efter smak
  • 1 nypa
    nymalen svartpeppar (och salt om det behövs)

TILLBEHÖR

  • 500 g
    kokt potatis
  • 1 st
    pressgurka (eller vanlig gurka)
  • 1 dl
    rårörda lingon eller lingonsylt

Gör så här

1. KÖTTBULLAR: Finhacka löken och stek i växtbaserat icke-smör tills den är mjuk och har fin stekyta, cirka 15 minuter.

2. Lägg färsen i en bunke och tillsätt den stekta löken, persilja, växtbaserad icke-grädde, sojasås och svartpeppar. Blanda till en smet, smaka av och justera om det behövs.

3. Forma smeten till bollar. Stek i rikligt med icke-smör på medelhög värme i en stekpanna tills de har fin stekyta, cirka 5 minuter. 

4. GRÄDDSÅS: Koka upp växtbaserad icke-grädde med sojasås och grönsaksbuljong. Sänk värmen och låt såsen småputtra i 8–10 minuter. Smaka av med dijonsenap och peppar.

Klimatavtryck per portion: 0,33 kg CO2e

4 portioner

Hemköp chat icon