Hemköp

Köttbullar med potatismos och gräddsås

En underbar vardagsklassiker som gör vem som helst glad. I det här receptet på köttbullar tillkommer även en god kålrabbi- och broccolisallad. Men vill du göra det extra traditionellt så servera även med rårörda lingon.

45 min

Köttbullar med potatismos och gräddsås

Ingredienser

  • 900 g
    potatis
  • 50 g
    rödlök
  • 2 dl
    vispgrädde
  • 0.5 dl
    ströbröd
  • 500 g
    blandfärs
  • 4 msk
    smör
  • 0.5 st
    gurka
  • 250 g
    broccoli
  • 1 st
    kålrabbi
  • 1 msk
    olivolja
  • 0.5 msk
    vitvinsvinäger
  • 1 msk
    majsstärkelse
  • 0.5 msk
    kinesisk soja
  • 1.5 dl
    mjölk
  • 2 krm
    vitpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 75°.

2. Koka upp vatten med salt i kastrullen. Skala och skär potatisen i 2 cm stora bitar och koka mjuk, 10-15 min. Häll av vattnet.

3. Finhacka rödlöken. Blanda vispgrädde med ströbröd i en bunke. Lägg sedan ner löken med blandfärs, salt och svartpeppar i bunken.

4. Smält smör i en panna. Forma ca 16 köttbullar och lägg ner i pannan allt eftersom. Stek köttbullarna runt om ca 10 min på medelhög värme, tills de är genomstekta. Ställ sedan köttbullarna in i ugnen.

5. Tärna gurkan. Skär broccolin i små bitar och buketter. Skala och grovriv kålrabbi. Blanda grönsakerna i skålen med olivolja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.

6. Strö majsstärkelse i en panna och vispa ner vispgrädde, vatten, kinesisk soja och svartpeppar. Låt puttra ca 4 min på medelvärme.

7. Mosa ihop den kokta potatisen med en potatisstöt. Tillsätt smör, mjölk, salt och vitpeppar.

8. Servera köttbullarna med potatismoset, såsen och salladen.

Tips! Du kan även använda en elvisp för att göra potatismoset. Vispa inte mer än nödvändigt då moset annars kan bli klistrigt.

4 portioner