Spaghetti och vegoköttfärssås med belugalinser

Recept från Oatly. Laga den klassiska köttfärssåsen i vegetarisk tappning med belugalinser och havregurt.

45 min

Spaghetti och vegoköttfärssås med belugalinser

Ingredienser

  • 1 st
    gul lök
  • 1 st
    morot
  • 1 stjälk
    bladselleri (inte nödvändig men ger djup smak!)
  • 2 st
    vitlöksklyftor, rivna
  • 2 dl
    svarta belugalinser, okokta
  • 2 fp
    krossade tomater
  • 1.5 dl
    vatten
  • 1 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 0.5 msk
    balsamvinäger
  • 0.5 msk
    torkad oregano eller andra torkade/färska örter
  • 1.5 dl
    havregurt 10%
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 msk
    rapsolja att steka i

TILLBEHÖR

  • 4 port
    spaghetti

Gör så här

1. Finhacka lök, morot och selleri. Upphetta en gryta med rapsolja och mjukstek grönsakerna i 10 minuter. Låt vitlöken steka med på slutet.

2. Tillsätt linser, krossade tomater, vatten, grönsaksbuljong, balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock i cirka 25 minuter (tills linserna är lagom mjuka).

3. Rör om då och då så att linserna inte fastar i botten. Såsen ska vara tjock i konsistensen, men tillsätt lite mer vatten om det behövs.

4. Nu är ett bra tillfälle att börja koka pasta!

5. Blanda ner havregurt och mixa ungefär halva såsen med stavmixer, det är gott att behålla en del av linserna hela.

6. Smaka av och justera vid behov.

Klimatavtryck per portion: 0,2 kg CO2e

4 portioner