Kryddig äppelpaj med kardemumma
Laga en härligt doftande äppelpaj som smakar precis som hösten känns – mjuk, kryddig och lite lyxig. I den här pajen möts sötman från svenska äpplen med djupet från kardemumma och muskot, vilket ger en rund, värmande smak. Mördegen blir frasig och smörig, och den lätt karamelliserade fyllningen får precis rätt balans mellan syrligt och sött. Servera pajen rykande ljummen med vaniljsås eller lättvispad grädde, och låt den sprida både doft och stämning i köket. Vill du variera smaken? Testa att byta äpplena mot plommon eller päron – och byt då ut muskotnöten mot lite riven ingefära för en frisk twist.
60 min
10 ingredienser
Köpklart recept för totalt
174,61 kr
MÖRDEG
150 g
smör, i tärningar
0.5 dl
socker
4.5 dl
vetemjöl
1 st
äggula
1 paket
vaniljsås
FYLLNING
6 st
äpplen, skurna i mindre tärningar
25 g
smör
1 dl
socker
1 tsk
kardemumma hel, mortlad
0.5 tsk
muskotnöt, malen
Ingredienser
MÖRDEG
150 g
smör, i tärningar
0.5 dl
socker
4.5 dl
vetemjöl
1 st
äggula
1 paket
vaniljsås
FYLLNING
6 st
äpplen, skurna i mindre tärningar
25 g
smör
1 dl
socker
1 tsk
kardemumma hel, mortlad
0.5 tsk
muskotnöt, malen
Gör så här
1. Lägg alla ingredienser till mördegen i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar botten. Ställ kallt i cirka 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Smält smöret i en stekpanna och fräs äpplen, socker och kryddor några minuter tills sockret smält och äpplena fått lätt glans.
5. Kavla ut resten av degen och skär remsor.
6. Fyll pajformen med äppelsmeten och lägg remsorna i ett rutmönster ovanpå.
7. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills pajen fått fin färg.
Njut av doften som sprider sig i köket när äpplena och kanelen gräddas färdigt och plockas ut ur ugnen. Om du vill få en extra snygg finish – pudra över lite florsocker precis före servering.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
174,61 kr
Köpklart recept för
174,61 kr