Vi ger kycklingen syra, fruktig sötma och frisk smak från plommon, apelsin och kryddan sumak, tillsammans med djup från vitlök och rosmarin. Svart ris är gott och vackert till.
60 min
14 ingredienser
Köpklart recept för totalt
346,91 kr
800 g
kycklinglår
1 st
apelsin (zest från hela apelsinen till kryddblandningen + 1 msk apelsinsaft till kycklingen)
2 msk
sumak
1.5 tsk
kanel (1 tsk till kryddblandningen + 0,5 tsk till kycklingen)
1.5 tsk
allkrydda (1 tsk till kryddblandningen + 0,5 tsk till kycklingen)
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
5 msk
olivolja
6 st
plommon, halverade och kärnfria
6 st
vitlöksklyftor, skalade
3 msk
flytande honung
2 kvistar
rosmarin
2 msk
vatten
4 port
svart ris
800 g
kycklinglår
1 st
apelsin (zest från hela apelsinen till kryddblandningen + 1 msk apelsinsaft till kycklingen)
2 msk
sumak
1.5 tsk
kanel (1 tsk till kryddblandningen + 0,5 tsk till kycklingen)
1.5 tsk
allkrydda (1 tsk till kryddblandningen + 0,5 tsk till kycklingen)
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
5 msk
olivolja
6 st
plommon, halverade och kärnfria
6 st
vitlöksklyftor, skalade
3 msk
flytande honung
2 kvistar
rosmarin
2 msk
vatten
4 port
svart ris
1. Riv zest från apelsinen. Rör ihop den med sumak, kanel, allkrydda, salt och peppar. Tillsätt hälften av olivoljan.
2. Bred kryddblandningen på kycklingen med hjälp av en sked. För att kycklingen ska ta smak av kryddorna, låt den gärna stå i kylskåp i minst 1 timme, men tiden kan kortas vid behov.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Stek kycklingen i en stekpanna för att ge stekyta, ca 2–3 min per sida. Lägg i en ugnsform och addera plommon, vitlöksklyftor, honung, olivolja, kanel, allkrydda, rosmarinkvistar, salt och vatten. Stek i ugn ca 20 min.
5. Blanda saften från apelsinen med resten (d.v.s 1 ½ msk) av olivoljan. Ringla detta över kycklingen i ugnen. Stek i ugnen i ytterligare ca 10 min eller tills kycklingen är klar.
6. Låt gärna kycklingen vila innan servering. Garnera med rosmarinkvistar.
7. Servera med svart ris.
Köpklart recept för totalt
346,91 kr
Köpklart recept för
346,91 kr