Hemköp

Kycklinggryta med svamp och smörstekt spetskål

En härlig och matig gryta på kyckling, svamp och grönsaker. Ju längre tid du låter maten puttra i grytan, desto mer smak! Serveras med fräsch smörstekt spetskål.

50 min

Kycklinggryta med svamp och smörstekt spetskål

Ingredienser

  • 800 g
    kycklinglårfilé
  • 300 g
    rotselleri
  • 2 st
    morötter
  • 2 st
    lök
  • 3 st
    vitlöksklyfta
  • 200 g
    svamp, t ex champinjoner
  • 1 påse
    steklök
  • 1 st
    spetskålshuvud, eller vitkål
  • 5 msk
    neutral olja
  • 0.5 flaska
    vin
  • 2 dl
    vatten
  • 0.5 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk
    soja
  • 2 msk
    smör
  • 1 st
    citron, skalet av
  • 1 tsk
    salt
  • 0.5 tsk
    peppar
  • 1 kruka
    timjan
  • 4 port
    kokt ris, till servering

Gör så här

1. Skala rotselleri, morot, lök och vitlök. Riv morot och rotsellerigrovt. Hacka gul lök och vitlök. Dela champinjonerna i fyra delar. Skala steklöken.

2. Dela kycklingen i två om det är stora filéer. Bryn kycklingen i 3 msk olja i en stor gryta, på båda sidorna, i omgångar. Ta ur kycklingen och ställ åt sidan.

3. Värm 2 msk olja i grytan och tillsätt rotselleri, morot, gul lök, vitlök och champinjoner. Stek tills löken är mjuk. Tillsättkyckling, de hela smålökarna, vin, vatten, buljong, soja och lite salt och peppar. Låt koka i minst 20 minuter. Rör om då och då.

4. Strimla spetskålen och stek i smöret på hög värme i 2 minuter. Salta och peppra. Skala steklöken.

5. Servera grytan med citronskal, timjan, kål och eventuellt ris.

4 portioner

Hemköp chat icon