Mättande och välsmakande när du vill laga något extra hjärtevärmande till familj eller vänner.
Tips: Gör gärna rosmarinolja och chutney någon dag innan. Om du vill förenkla kan du köpa färdigpicklad rödlök i stället för att göra egen chutney, och i stället för att göra egen olja ringla över fin olivolja och strö över rosmarinblad.
60 min
19 ingredienser
Köpklart recept för totalt
208,43 kr
Böngryta
2.5 msk
olivolja
1 st
liten lök, finhackad
4 st
vitlöksklyftor, finhackade
3 fp
kokta cannellinibönor (à 380 g), sköljda
2 dl
mjölk
2 msk
näringsjäst
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
Lammfilé
400 g
lammytterfilé
1 msk
färsk rosmarin, hackad
Rosmarinolja
1 dl
olivolja
4 tsk
färsk rosmarin, hackad
Balsamicolökchutney
750 g
rödlök, finhackad
1.5 msk
olivolja
1 tsk
salt
0.25 tsk
malen svartpeppar
3 dl
muscovadosocker
2.5 dl
rödvinsvinäger
6 msk
balsamvinäger
Böngryta
2.5 msk
olivolja
1 st
liten lök, finhackad
4 st
vitlöksklyftor, finhackade
3 fp
kokta cannellinibönor (à 380 g), sköljda
2 dl
mjölk
2 msk
näringsjäst
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
Lammfilé
400 g
lammytterfilé
1 msk
färsk rosmarin, hackad
Rosmarinolja
1 dl
olivolja
4 tsk
färsk rosmarin, hackad
Balsamicolökchutney
750 g
rödlök, finhackad
1.5 msk
olivolja
1 tsk
salt
0.25 tsk
malen svartpeppar
3 dl
muscovadosocker
2.5 dl
rödvinsvinäger
6 msk
balsamvinäger
Rosmarinolja:
1. Plocka bladen från rosmarinstjälkarna och finhacka.
2. Värm olivolja i en liten kastrull tills oljan får krusningar på ytan, lyft kastrullen från värmen och lägg i rosmarin – den ska fräsa när den träffar oljan men inte bli brun.
Balsamicolökchutney:
1. I en stor kastrull på medelhög värme, tillsätt olja och rödlök.
2. Rör under cirka 10 minuter tills löken börjar mjukna och blir genomskinlig. Strö i salt och peppar.
3. Rör om ordentligt och fortsätt tillaga i ytterligare 2 minuter.
4. Tillsätt sockret, rödvinsvinägern och balsamvinägern. Koka upp blandningen.
5. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 20 min. Rör om då och då.
Gryta:
1. Värm 2 msk olja i en medelstor kastrull, tillsätt hackad lök och stek i 5 minuter.
2. Tillsätt vitlöken och fräs på låg till medelhög värme, rör om ofta, tills löken och vitlöken är mjuk och doftande men inte brynt. Krydda med salt och peppar.
3. Tillsätt bönor, mjölk och näringsjäst. Smaka av med salt och peppar igen.
4. Låt sjuda på låg till medelhög värme, ca 20 min, till krämig konsistens.
5. Medan bönorna sjuder, skär lammfilén i portionsbitar. Salta, peppra och gnid in med 1 matsked rosmarin. Bryn köttet i stekpanna och efterstek under lock i ca 5 min.
6. Fördela böngrytan på tallrikar. Toppa med skivor av lamm och balsamicolökchutney. Ringla över rosmarinolja. Servera ett gott bröd till.
Köpklart recept för totalt
208,43 kr
Köpklart recept för
208,43 kr