Lammfilé med cannelliniböngryta, rosmarin och chutney

Mättande och välsmakande när du vill laga något extra hjärtevärmande till familj eller vänner.

 

Tips: Gör gärna rosmarinolja och chutney någon dag innan. Om du vill förenkla kan du köpa färdigpicklad rödlök i stället för att göra egen chutney, och i stället för att göra egen olja ringla över fin olivolja och strö över rosmarinblad.

60 min

19 ingredienser


Köpklart recept för totalt

208,43 kr

Lammfilé med cannelliniböngryta, rosmarin och chutney

Böngryta

  • 2.5 msk

    olivolja

  • 1 st

    liten lök, finhackad

  • 4 st

    vitlöksklyftor, finhackade

  • 3 fp

    kokta cannellinibönor (à 380 g), sköljda

  • 2 dl

    mjölk

  • 2 msk

    näringsjäst

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

Lammfilé

  • 400 g

    lammytterfilé

  • 1 msk

    färsk rosmarin, hackad

Rosmarinolja

  • 1 dl

    olivolja

  • 4 tsk

    färsk rosmarin, hackad

Balsamicolökchutney

  • 750 g

    rödlök, finhackad

  • 1.5 msk

    olivolja

  • 1 tsk

    salt

  • 0.25 tsk

    malen svartpeppar

  • 3 dl

    muscovadosocker

  • 2.5 dl

    rödvinsvinäger

  • 6 msk

    balsamvinäger

Ingredienser

Böngryta

  • 2.5 msk

    olivolja

  • 1 st

    liten lök, finhackad

  • 4 st

    vitlöksklyftor, finhackade

  • 3 fp

    kokta cannellinibönor (à 380 g), sköljda

  • 2 dl

    mjölk

  • 2 msk

    näringsjäst

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

Lammfilé

  • 400 g

    lammytterfilé

  • 1 msk

    färsk rosmarin, hackad

Rosmarinolja

  • 1 dl

    olivolja

  • 4 tsk

    färsk rosmarin, hackad

Balsamicolökchutney

  • 750 g

    rödlök, finhackad

  • 1.5 msk

    olivolja

  • 1 tsk

    salt

  • 0.25 tsk

    malen svartpeppar

  • 3 dl

    muscovadosocker

  • 2.5 dl

    rödvinsvinäger

  • 6 msk

    balsamvinäger

Gör så här

Rosmarinolja:

1. Plocka bladen från rosmarinstjälkarna och finhacka.

2. Värm olivolja i en liten kastrull tills oljan får krusningar på ytan, lyft kastrullen från värmen och lägg i rosmarin – den ska fräsa när den träffar oljan men inte bli brun.

 

Balsamicolökchutney:
1. I en stor kastrull på medelhög värme, tillsätt olja och rödlök.

2. Rör under cirka 10 minuter tills löken börjar mjukna och blir genomskinlig. Strö i salt och peppar.

3. Rör om ordentligt och fortsätt tillaga i ytterligare 2 minuter.

4. Tillsätt sockret, rödvinsvinägern och balsamvinägern. Koka upp blandningen.

5. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 20 min. Rör om då och då.
 

Gryta: 

1. Värm 2 msk olja i en medelstor kastrull, tillsätt hackad lök och stek i 5 minuter.

2. Tillsätt vitlöken och fräs på låg till medelhög värme, rör om ofta, tills löken och vitlöken är mjuk och doftande men inte brynt. Krydda med salt och peppar.
3. Tillsätt bönor, mjölk och näringsjäst. Smaka av med salt och peppar igen.
4. Låt sjuda på låg till medelhög värme, ca 20 min, till krämig konsistens.
5. Medan bönorna sjuder, skär lammfilén i portionsbitar. Salta, peppra och gnid in med 1 matsked rosmarin. Bryn köttet i stekpanna och efterstek under lock i ca 5 min.
6. Fördela böngrytan på tallrikar. Toppa med skivor av lamm och balsamicolökchutney. Ringla över rosmarinolja. Servera ett gott bröd till.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

208,43 kr

Köpklart recept för

208,43 kr