Hemköp

Lammstek med örtsky

Utsökt lammstek med potatisgratäng och en rödvinssky som passar perfekt till lamm.

60 min

Lammstek med örtsky

Ingredienser

  • 1 kg
    lammstek, benfri
  • 0.5 dl
    olivolja
  • 3 st
    vitlöksklyftor, grovhackade
  • 2 kvistar
    färsk rosmarin
  • 1 st
    hel vitlök, delad mitt itu

TILLBEHÖR

  • 2 knippen
    sparris
  • 3 st
    morötter, delade
  • 4 st
    tomat
  • 1 msk
    balsamvinäger
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 krm
    peppar

ÖRTSKY

  • 1 dl
    sky från lammsteken
  • 1 dl
    rödvin
  • 1 dl
    vatten
  • 2.5 msk
    kalvfond
  • 0.5 msk
    Maizena majsstärkelse till redning
  • 1 st
    schalottenlök
  • 1 msk
    färsk timjan, finhackad
  • 1 msk
    bladpersilja, finhackad

Till servering

  • 1 fp
    potatisgratäng

Gör så här

1. Sätt ugnen på 130°.

2. Gnid in lammsteken med olivolja och kryddor. Bryn gyllene i olja och lägg sedan i ugnsform. Halvera tomaterna och lägg vid sidan av lammsteken. Ringla lite olivolja och balsamvinäger över tomaterna, salta och peppra. Ugnsbaka tills lammstekens innertemperatur är 65°.

3. Ta vara på skyn från lammsteken och lägg i en kastrull med rödvin, vatten och kalvfond. Koka ihop och red av med lite Maizena. Tillsätt lök och örter strax innan servering.

4. Koka morötter och sparris al dente.

5. Servera med potatisgratäng eller receptet: Getostknyte med selleri.

4 portioner

Hemköp chat icon