Söt kålrot, djupt nötig svartkål och skogschampinjoner, som har en kraftigare smak än vanliga champinjoner, är basen i den här lasagnen. Därtill en mix av flera härliga ostar tillsammans med rivet citronskal gör helheten magnifik.
60 min
MASCARPONERÖRA
TOPPING
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala kålroten och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Baka i mitten av ugnen ca 25 min tills de mjuknat.
2. Ansa svampen och stek den gyllene i smöret. Salta lite lätt. Skär taleggion i tunna skivor.
3. Koka upp saltat vatten i en rymlig gryta. Skär bort roten på svartkålen och dela bladen i grova bitar. Lägg ner bladen i grytan, låt sjuda någon minut, lyft upp och låt rinna av.
4. Vispa samman ingredienserna till mascarponeröran. Bred lite av röran i botten av en ugnsfast form som rymmer ca 3 liter. Varva sedan lasagneplattor, stekt svamp och svartkål, rotselleri och taleggio. Avsluta med ett lager grönsaker och toppa med mozzarellaost, skivad eller riven i bitar. Strö över pinjenötterna och ställ in lasagnen i mitten av ugnen, baka ca 25 minuter eller tills den känns klar när du provar med en sticka.
5. Ta ut lasagnen och riv över lite citronskal.
6 portioner