Hemköp

Lasagne på Nöt & Grönt

Recept från Garant. Den perfekta vardagsfavoriten, matlådan eller söndagsmiddagen - alla älskar vi lasagne. Speciellt med vår nya färs Nöt & Grönt gjord på 50% nötkött, 25% morot och 25% blomkål. En lasagne att älska ännu mer!

120 min

Lasagne på Nöt & Grönt

Ingredienser

KÖTTFÄRSSÅS

  • 3.5 msk
    Garant rapsolja
  • 2 fp
    Garant Nöt & Grönt
  • 2 st
    Garant ekologiska gullökar, finhackade
  • 2 stjälkar
    blekselleri, finhackade
  • 3 st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 7 kvistar
    Garant salviakvistar med blad, finhackade
  • 0.5 burk
    Garant ekologisk tomatpuré
  • 4 dl
    vatten
  • 2.5 dl
    Garant rött matlagningsvin
  • 4 st
    Garant ekologiska köttbuljongtärningar

OSTSÅS

  • 50 g
    Garant ekologiskt smör
  • 4 msk
    Garant ekologiskt vetemjöl
  • 8 dl
    Garant ekologisk mellanmjölk
  • 130 g
    Garant riven mozzarella
  • 130 g
    Garant parmigiano reggiano 12 månader, riven
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

MONTERING

  • 1 pk
    Garant ekologiska lasagneplattor
  • 1 dl
    Garant riven mozzarella
  • 1 dl
    parmesan

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 °C

2. Använd en stor panna/gryta med lock och stek färsen i neutral olja på hög värme i ett par minuter så att färsen får lite stekyta och vätska ångas bort. Rör om då och då.

3. Efter 5-10 minuter tillsätter du lök, selleri, vitlök och salvia samtidigt som du sänker värmen till medelvärme. Rör om ordentligt.

4. När grönsakerna mjuknat och blivit glansiga skapar du lite tom yta i pannan där du tillsätter tomatpuré som får rostas något. Rör sedan ihop alltsammans.

5. Tillsätt sedan vatten samt rött matlagningsvin och smula ned buljongtärningarna. Låt koka upp. Låt sedan köttfärsåsen puttra under lock. Rör om och smaka av då och då.

6. Medan köttfärsåsen gosar till sig förbereder du ostsåsen genom att smälta smör i en kastrull. Tillsätt sedan mjölet och vispa ordentligt så att mjölet löses upp i smöret. Tillsätt sedan mjölken  - lite i taget och vispa ordentligt, när mjölet är helt upplöst kan du addera resterande mjölk.

7. Låt såsen koka upp medan du vispar då och då så att den inte bränns fast. När såsen börjat koka sänker du värmen och låter den koka under omrörning. När såsen tjocknat något stänger du av värmen och rör ned mozzarellan och parmesanen. Smaka av med salt och peppar.

8. Montera lasagnen genom att, i två mindre eller en större ugnssäker form, breda ut ett lager ostsås, följt av lasagneplattor, följt av köttfärssås - upprepa och avsluta med ett blandat lager av ost- och köttfärssås samt riven ost.

9. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

6 portioner