30 min
Portioner: 4
600 g torskrygg i portionsbitar
RIMLAG 10 %:
1 dl salt
1 l vatten
ROSTAD JORDÄRTSKOCKA:
400 g jordärtskockor, skalade
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
SÅS PÅ BLÅMUSSLOR:
½ kg färska tvättade blåmusslor
1 schalottenlök, hackad
3 dl vittvin
50 g smör
1 persiljekvist, finhackad
salt
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda samman vatten och salt till rimlagen. Lägg i torsken och låt ligga i 15 minuter, ta upp och låt rinna av.
3. Lägg skockorna i en ugnsfast form, ringla olja över, salta och peppra, rosta skockorna i 20 min tills mjuka.
4. Lägg den hackade löken i en kastrull tillsammans med vinet, koka upp och lägg i musslorna, lägg på ett lock och koka 5 min, lyft upp musslorna och sila buljongen.
5. Sjud torsken i lättsaltat vatten ca 10 minuter.
6. Koka upp musselbuljongen, lägg i smör och persilja och mixa med en stavmixer eller mixerkanna, smaka av med salt. Värm musslorna i såsen och servera torsken med rostade jordärtskockor och musselsås.