Allt-på-en-plåt: Lax med rostad blomkål, lagrad ost, kapris och ruccolacrème

Här lagar du allt på en plåt och låter ugnen göra jobbet! Enkelt, smakrikt och smart – lax, blomkål och potatis får sällskap av kapris, citron och gratinerad ost som ger både sälta och syra. Den krämiga ruccolacrèmen rundar av med fräschör och lite sting. Perfekt för dagar då du vill ha något gott utan att stå länge vid spisen. Allt tillagas samtidigt, vilket gör både matlagning och disk till en enkel match.

 

30 min

17 ingredienser


Köpklart recept för totalt

275,19 kr

Allt-på-en-plåt: Lax med rostad blomkål, lagrad ost, kapris och ruccolacrème

ROSTAD BLOMKÅL OCH LAX

  • 1 st

    blomkål

  • 450 g

    potatis

  • 2 msk

    olivolja

  • 100 g

    kapris

  • 2 krm

    salt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 0.5 st

    citron

  • 400 g

    laxfilé

  • 2 krm

    salt

  • 50 g

    riven lagrad ost

RUCCOLACRÈME

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 0.5 fp

    ruccola

  • 3 dl

    crème fraiche

  • 1 msk

    dijonsenap

  • 2 krm

    salt

TOPPING

  • 0.5 st

    citron

  • 0.5 fp

    ruccola

Ingredienser

ROSTAD BLOMKÅL OCH LAX

  • 1 st

    blomkål

  • 450 g

    potatis

  • 2 msk

    olivolja

  • 100 g

    kapris

  • 2 krm

    salt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 0.5 st

    citron

  • 400 g

    laxfilé

  • 2 krm

    salt

  • 50 g

    riven lagrad ost

RUCCOLACRÈME

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 0.5 fp

    ruccola

  • 3 dl

    crème fraiche

  • 1 msk

    dijonsenap

  • 2 krm

    salt

TOPPING

  • 0.5 st

    citron

  • 0.5 fp

    ruccola

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C varmluft. Ta fram en ugnsplåt + bakplåtspapper, tallrik, stavmixer och mixerbunke.

2. Skär bort nedersta biten på blomkålstammen, plocka de blad som är skadade. Dela resten av blomkålen i bitar och buketter (använd även stam och blad). Fördela blomkålen och potatis över plåten. Tillsätt olivolja, avrunnen kapris, salt, svartpeppar och blanda väl. Riv citronskal över plåten och pressa över citronsaft från en halv citron. Sätt plåten mitt i ugnen i ca 20 min.

3. Skär laxen i 8 jämnstora bitar, låt skinnet sitta kvar. Lägg bitarna på tallriken och strö salt över bitarna.

4. Grovhacka vitlök och hälften ruccolan. Blanda i mixerbunken med crème fraiche, dijonsenap, salt och mixa till en slät sås.
5. Ta ut plåten från ugnen och fördela riven ost över plåten. Lägg laxbitarna på plåten med skinnsidan uppåt. Sätt in plåten i ytterligare 10 min. Skär resten av citronen i klyftor.

6. Ta ut plåten från ugnen och låt den svalna något. Ta bort skinnet från laxen (valfritt). Fördela resten av ruccolan över plåten och servera med ruccolacrèmen och citronklyftorna.

Snabbt, gott och lätt att lyckas med. Perfekt när du vill ha något extra mitt i veckan – och en matlåda som kollegrona vill ha recept på dagen efter.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

275,19 kr

Köpklart recept för

275,19 kr