Laxgratäng – grundrecept

Den bästa bjudmaten är den som kan förberedas lite innan, som en laxgratäng till exempel. Grundreceptet med potatismos, citron- och dillsås hittar du precis här. Hoppas det smakar!

 

Tips! Du kan även hälla på såsen först och sen lägga på potatismoset. Då blir det som en lax shepards pie. Vispgrädden kan bytas ut mot matlagningsgrädde eller blandas med lika delar mjölk.

45 min

Laxgratäng – grundrecept

Ingredienser

  • 500 g
    lax utan skinn

Mos

  • 600 g
    mjölig potatis
  • 25 g
    smör
  • 1 st
    äggula
  • 0.5 dl
    mjölk
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

Citron- och dillsås

  • 2 msk
    vetemjöl
  • 3 dl
    vispgrädde
  • 3 dl
    vetemjöl
  • 1 tärning
    fiskbuljong
  • 2.5 msk
    citronsaft, färskpressad
  • 1 knippe
    färsk dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär laxen i åtta bitar. Salta och peppra. Lägg i en ugnssäker form.
  3. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och pressa potatisen. Tillsätt 25 g smör och smaka av med salt, äggula och lite mjölk tills bra konsistens och inte för löst.
  4. Spritsa eller klicka ut potatismoset runt eller på fisken i formen.
  5. Smält 2 msk smör i en kastrull tillsammans med mjölet. Under vispning tillsätt grädde, vatten och fiskbuljongtärning. Koka såsen ca 5 minuter, rör om då och då. Smaksätt med salt och peppar. Avsluta med att tillsätta pressad citronsaft och hackad dill.
  6. Häll såsen över fisken i formen och gratinera allt i ugnen i ca 15 minuter eller tills gratängen har fått fin färg.

4 portioner